Ansökan görs direkt till ditt barns skola. Skolan har en ansökningsblankett som kan hämtas på expeditionen eller hos skolans rektor. Om du har frågor om modersmål ska du kontakta rektor på din skola.
Barn med annat modersmål än svenska som går i förskoleklass ska få stöd och möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål. Förskoleklassen ska ge ett pedagogiskt stöd i barnets språkutveckling i den dagliga verksamheten, där arbetsätt, material och miljö anpassas till barnets behov. Det är viktigt att notera att dessa aktiviteter inte är undervisning utan ett stöd inom pedagogiken i förskoleklass. Modersmålsundervisning ges först från det att barnet börjat i grundskolan.
Exempel på insatser för att utveckla modersmålet kan vara tvåspråkig personal, modersmålslärare, kulturstödjare m.m. Detta sätt att arbeta gäller alltså alla barn med annat modersmål än svenska och till skillnad från i skolan finns inga statliga regler för vem som får ta del av olika insatser.
Om du har frågor om modersmål ska du kontakta rektor på ditt barns skola.
Modersmålsundervisning ska erbjudas om det finns minst fem elever i språkgruppen (undantaget de nationella minoritetsspråken) och det finns lämplig lärare.
Undervisningen anordnas vanligtvis utanför ordinarie timplan, men kan läsas inom schemalagd tid som språkval, elevens val eller inom ramen för skolans val.
Sidan uppdaterades: