Hur förbereder jag mig?

Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre. När fler kan klara sig själva under de första dygnen vid en kris underlättar det för dem som är mest nödställda, till exempel äldre, sjuka och barn. Här nedan hittar du information om hur du kan öka din egen beredskap och samtidigt bidra till ett mer robust samhälle.

En kris kan drabba oss på olika sätt även om vi bor inom samma område. Fundera på vad just du kan behöva ha hemma utöver det mest grundläggande om olyckan skulle vara framme.

Vatten och mat

• Vattendunkar för att hämta vatten
  • Mat som klarar rumstemperatur (till exempel konserver)
  • Campingkök med bränsle, en grill kan användas utomhus

Värme och ljus

• Alternativ värmekälla, om möjligt
  • Ficklampa och extra batterier
  • Värmeljus och tändstickor
  • Varma kläder och filtar

• Radio med batteri
  • Telefonlista på papper med viktiga telefonnummer

• Husapotek med det viktigaste för dig
  • Hygienartiklar
  • Kontanter

Lär dig mer!

dinsäkerhet.se finns information om hur du förbereder dig för olika scenarior, checklistor för din egen beredskap i hemmet, filmer om hjärt- och lungräddning och många andra tips på hur du som medborgare kan bli mer förberedd inför en olycka eller kris. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ansvarar för sidan. MSB har uppdraget att stärka samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser.

Här nedan kan du ta del av några av MSB:s filmer. Armbryterskan Heidi Andersson visar enkla tips för att skaffa en hemberedskap för hushållet.