Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Löneväxling till pension

Att löneväxla till pension innebär att avstå en del av lönen och istället få den insatt i en tjänstepensionsförsäkring. Läs mer om löneväxling här.

Avstå lön idag mot en bättre pension imorgon!

Nacka kommun erbjuder möjligheten att löneväxla till pension. Det innebär att du kan avstå en del av din lön och istället få den insatt i en tjänstepensionsförsäkring.

Löneväxling till pension är ett slags pensionssparande. Du avstår en del av bruttolönen och arbetsgivaren sätter istället in pengarna i en tjänstepensionsförsäkring. Växlingen sker genom att ett fast belopp dras av på bruttolönen varje månad.

Pensionspremien högre än avdraget

När du löneväxlar till pension blir kommunens kostnad lägre. Istället för sociala avgifter på utbetalad lön betalas en särskild löneskatt på pensionsavsättningen. Mellanskillnaden kommer dig tillgodo genom att avsättningen till tjänstepensionsförsäkringen höjs med ett så kallat premietillägg. Premietillägget är för närvarande 5,8 procent. Avsättningen till tjänstepensionsförsäkringen görs varje månad.

Vilka omfattas?

Erbjudandet om löneväxling till pension gäller för dig som:

  • är tillsvidareanställd eller visstidsanställd under förutsättning att din anställning uppgår till minst 12 månader från och med den första dagen i den månad då löneväxlingen börjar gälla.
  • har en månadslön motsvarande minst 8,07 inkomstbasbasbelopp (= år 2024: 51 245 kr/månaden) efter löneväxlingen.
  • minimibelopp att löneväxla är 500 kr/månad.

Konsekvenser av löneväxling

Eftersom bruttolönen blir lägre kan löneväxlingen påverka storleken på allmän pension, sjukpenning, föräldrapenning, ersättningar från avtalsförsäkringar med mera. Därför rekommenderas inte löneväxling för medarbetare som har en lön under motsvarande 8,07 inkomstbasbelopp (= år 2024: 51 245 kr/månaden) efter löneväxlingen. Skatteverktets information om pris- och inkomstbasbelopp.

Oavsett lönenivå påverkar en sänkt bruttolön ersättningen från vissa avtalsförsäkringar bland annat AGS-KL och TFA-KL.

Tjänstepensionen påverkas inte av löneväxlingen. Löneväxlat belopp (exklusive premietillägget som arbetsgivaren fastställt) räknas som pensionsgrundande lön enligt § 9 KAP-KL.

Så här gör du

Nacka kommun samarbetar from 1 februari 2018 med KPA och Pensionsvalet när det gäller hanteringen av löneväxling till pension.

Fördelen med det nya avtalet är att avsättningen från löneväxlingen får samma fördelaktiga villkor som tjänstepensionen. Du erbjudas försäkringar och fonder med låga avgifter och du får möjlighet att samla ditt sparande i samma försäkring som din tjänstepension.

Om du önskar löneväxla till pension fyller du i din anmälan i e-tjänsten och anmälan måste vara ifylld senast den 10 :e den månad du önskar påbörja din löneväxling.

Val av försäkring gör du sedan via Pensionsvalet, gör du inget val samlas ditt sparande i samma försäkring som för din tjänstepension. Vi betalar in dina pengar du har avsatt till löneväxling månadsvis och du kan se detta när du loggar in på Pensionsvalet.se och tittar under premieinformation. Har du löneväxlat innan 1 feb 2018 så ser du dessa premier på Minpension.se

Sidan uppdaterades: