Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Hälsocoach

Du som arbetar i Nacka kommun har möjlighet att komma i gång med träningen med hjälp av vår hälsocoach Maria Arljung Gustafsson.

Personlig träning och coachning

Ta hjälp av Maria för att få en genomgång med övningar utifrån dina behov och mål. Det kan vara styrkemässigt, eller kondition eller bara komma igång med någon form av övningar. Enklast är att kontakta Maria via e-post och berätta kort vad du har för behov och önskemål.

Inspiration och presentationer

Behöver din enhet eller grupp få lite inspiration och kunskap kring återhämtning, stress, sömn eller allmänt om rörelse går det att boka in hälsocoachen för detta. Det kan vara i samband med en arbetsplatsträff (APT) eller någon annan form av möte som detta är en del av mötet eller hela, beroende på vad ni har för behov.

Pausrörelser

Bryta upp stillasittandet och arbetet med att röra på dig. Det är inte ett problem i alla våra verksamheter. Många rör sig mycket i sitt arbete. Men alla kan vara hjälpta av att ta en paus i några minuter och röra på kroppen lite grann. Här pratar vi inte om träning som ni blir svettiga av, utan bara får igång blodcirkulationen, och får släppa tankarna på jobbet en liten stund. Två till fyra minuter räcker långt. Vi fyller på med fler filmer vart efter. Saknar du någon övning, hör av dig!

Pausrörelser - filmer

Rodd - övning för rygg och axlar

Långt gummiband med handtag, som du kan fästa antingen runt ett bordsben eller runt ett dörrhandtag och stänga dörren. Bra för att få cirkulation och stärka axlar och rygg. Om du samtidigt passar på att sjunka ner i en halvsittande position medan du gör övningen, får benen också lite träning. Genomför åtta till tio repetitioner i en eller flera omgångar.

Kliv sidled + knälyft - övningar för höft och knän

Kort gummiband som du fäster runt dina fötter/skor. Båda fötterna i gummibandet. Första övningen kliver du ett ben i taget i sidled, och håller emot medan du flyttar benet ihop och tillbaka igen. Byt också ben. Genomför åtta gånger per ben i en eller flera omgångar.

Övning nummer två, har också fötterna i det korta gummibandet. Här lyfter du istället på ett ben i taget. Du får gärna hjälpa till att lyfta knät uppåt med handen, om det går tungt. Håll sedan emot så att du sänker foten mot golvet långsamt och med kontroll. Genomför åtta gånger per ben i en eller flera omgångar.

Armar, framsida och baksida - kort gummiband

Vi tränar med det korta gummibandet och genomför övningar för baksidan av armarna. För in båda händerna i gummibandet från varsit håll och lägg den ena handen upptill på bröstet. Den andra armen är böjd strax under. Nu rätar du ut och sträcker på den undre armen. Genomför åtta till tio gånger i en eller flera omgångar per arm.

Framsidan arm håller du gummibandet på liknande sätt som ovan, men utgår från den stäkta armen nere vid höften. Den andra armen jobbar du med genom att lyfta den mot bröstet. Håll emot på vägen ner. Genomför åtta till tio gånger per arm i en eller flera omgångar.

Sidogång - kort gummiband

Kliv i ett kort gummiband med båda fötterna och dra det till strax ovanför knäna. Böj lätt på knäna (eller mer om det känns rimligt för dig). Med lite bredd hela tiden mellan fötterna genomför du kliv i sidled. Fram och tillbaka åt båda håll, åtta till tio kliv per sida i en eller fler omgångar. Bra för att stärka höft och stabilitet till knän.

Kontakt

Vill du komma i kontakt med hälsocoach Maria Arljung Gustafsson? Skicka e-post till maria.arljunggustafsson@nacka.se.

Sidan uppdaterades: