Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
April

Stadsdirektörens måndagsmöte 26 april

Distansundervisning som särskilt stöd i grundskolan, högskolekurser på YBC, budget i balans, årets trygghetspaket, fortsatt hög smittspridning i Nacka, tunnelbaneavtalet är klart, toppresultat för Nacka i NKI-undersökning, utmärkta chefer, ständiga förbättringar på koncernledningsmötet.

Distansundervisning som särskilt stöd och högskolekurser på YBC

Produktionsdirektör för Välfärd skola, Einar Fransson, berättade om två ärenden som tas upp av kommunstyrelsen verksamhetsutskott i morgon:

Myrsjöskolan ska lämna in en ansökan om att få bedriva distansundervisning som ett sätt att stärka det särskilda stödet till sina elever. Här finns handlingar i ärendet om distansundervisning som särskilt stöd

Einar Fransson berättade också att kommunens gymnasieskola Young Business Creatives (YBC) ska utöka sitt utbud med utbildning inom socialt entreprenörsskap och med yrkeshögskola. Redan i höst kommer det att gå att söka enstaka kurser. Senare ska även kompletta utbildningar inom socialt entreprenörsskap erbjudas, i samarbete med näringsliv och andra intressenter. Här finns ärendet om YBC

Här finns alla handlingar till kommunstyrelsens verksamhetsutskott 27 april

Budget i balans och trygghetspaket på KSAU

Två ärenden som kommer upp i arbetsutskottet presenterades närmare:

Ekonomi- och finansdirektör Jörn Svensson presenterade marsbokslutet: Utfallet följer budgeten väldigt nära, med ett överskott på 86 miljoner kronor efter tre månader. Generellt ser det bra ut i verksamheterna och prognosen för hela året pekar på ett resultat på cirka 100 miljoner kronor högre intäkter än budgeterat. Det beror på något högre skatteintäkter, samt intäkter för markförsäljning och exploatering.

De flesta nämnder följer budget, men två avviker något. Kommunstyrelsen med Välfärd samhällsservice ligger tio miljoner över budget, till stor del beroende på coronapandemin. Även natur- och trafiknämnden redovisar underskott på cirka tio miljoner, som beror på redovisningstekniska justeringar.

Investeringstakten är oförändrad. Kommunen har investerat för 118 miljoner netto. Inga lån har behövts, utan överskott från driften har kunnat användas. Sammantaget ser Nackas ekonomi bra ut, konstaterade Jörn Svensson.

Här finns kommunens månadsbokslut för mars

Här finns kommunstyrelsens månadsbokslut

Trafik - och fastighetsdirektör Mats Bohman berättade om trygghetspaketet. För tredje året satsar kommunen på trygghetsskapande åtgärder i Nackasamhället. Satsningen består av tre delar: Trygghetsvärdar och väktare, Samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid som ska fånga upp ungdomar i riskzon tidigt, samt medel för att stödja olika lokala insatser. Ärendet tas upp i arbetsutskottet och går vidare till kommunstyrelsen den 10 maj.

Här finns utskottets underlag om trygghetspaketet

Här finns samtliga handlingar inför kommunstyrelsens arbetsutskott 27 april

Coronapandemin

Mats Bohman konstaterade i sin återkommande rapport om pandemin att läget inte har blivit så mycket bättre. Vi är, enligt regionen, kanske på en platå vad gäller smittspridning. Nu ökar smittspridningen bland yngre vuxna, i åldrarna 19-30 år samt bland gymnasieungdomar.

Kommunens verksamheter fungerar väl. Skolan är öppen och gymnasierna har en blandning av när- och distansundervisning. Vård- och omsorgsverksamheter fungerar väl. Men många verksamheter är och kommer fortsatt att vara stängda minst till den 17 maj, enligt regeringsbeslut. Restauranginspektörerna har fullt upp med att hantera tillsyn. Håll i, håll ut och håll avstånd! Snart kommer vaccin till oss alla.

Nya tunnelbaneavtalet är klart

Stadsutvecklingsdirektör Katarina Wåhlin Alm berättade att tilläggsavtalet för tunnelbanan äntligen är färdigt efter långa förhandlingar. Syftet med avtalet är att hantera både ökade kostnader och förseningar i utbyggnaden. Projektets budget ökar från 23 till 32 miljarder kronor. Staten och regionen tar cirka 75 procent av kostnaden. För Nacka blir det en ökad kostnad med cirka 390 miljoner kronor, totalt drygt 1,3 miljarder. Datum för när sträckan Sofia - Nacka ska vara färdig har flyttats fram till 2030, vilket vi redan kände till och har planerat för. Vår genomförandeplanering är anpassad till nuvarande tidplan. Vi kommer därmed att kunna utveckla västra Sicklaön i lite lugnare tempo, i takt med invånare och miljö. Vårt åtagande för bostäder har också justerats till 11 300 fram till år 2035 och ytterligare 2 200 i Bergs gård till 2040. Katarina Wåhlin Alm avslutade med att tacka till alla som bidragit med viktig input i arbetet med förhandlingen. Läs mer om överenskommelsen här

NKI - Nacka bäst i landet på serveringstillstånd

Miljö- och bygglovsdirektör Andreas Totschnig presenterade den årliga nationella NKI-undersökningen av kommunernas myndighetsutövning. Det är företagen som svarat och de ger Nacka 79 indexpoäng, jämfört med 77 förra året. Genomsnittet i landet är 74. Vi har klättrat från plats 32 till plats 24. Bland kommuner med över 100 000 invånare ligger vi på första plats!

Till de områden som bidragit till det förbättrade resultatet hör Brand med index 84 (68 förra året), livsmedel 80 (76), bygglov 75 (75). Bland privatpersoner har bygglov ökat från 61 till 74. Inom serveringstillstånd är Nacka bäst i landet med index 96. Andreas Totschnig avslutade med att tacka alla medarbetare som bidragit till det fina resultatet. Läs mer om NKI-undersökningen här

Utmärkelser på chefsdagen

Victor Kilén läste upp namnen på alla som fått utmärkelser på chefsdagen i förra veckan:

Årets förnyelsechef: Olof Andersson, rektor för Myrsjö rektorsområde

Årets nystartschef: Andreas Totschnig, miljö- och bygglovsdirektör

Årets utvecklingschef: Pia Nordeman, enhetschef för redovisningsenheten

Årets nya chef: Jessica Sjöstedt, affärsområdeschef Omsorg och assistans

Årets chef: Katarina Centerdal, verksamhetschef på Nacka seniorcenter Sjötäppan.

Ett stort grattis till er alla! Ni motiverar oss alla och är riktiga förebilder. Vi håller ögonen på er för att lära oss att bli bra ledare, sade Victor Kilén.

Ledningsgruppsmöte om ständiga förbättringar

Tema för dagens möte är ständiga förbättringar; Hur kan vi arbeta med benchmarking och best practice, och lära oss av andra verksamheter utanför kommunen, samt hur det arbetet kan samverka med digitalisering för att ge utvecklingen extra fart.

Sidan uppdaterades: