Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
November

Promenadvanor – bra för både kropp och knopp

Anders Larsson är verksamhetschef på Välfärd samhällsservice. Han har gått från stillasittande arbete till att ta lunch- och promenadmöten när han inte behöver föra anteckningar. Nu har han fått en egen promenadslinga ”Anders slinga” som du hittar i Hälsokartan.

För två år sedan valde Anders, efter mycket stillasittande, att en gång för alla ta tag i saken och få in motion i sin vardag. När han funderade på hur han skulle få ihop det med allt annat som ska hinnas med blev svaret lunchpromenader.

- Sedan frågade jag min kollega Hasse Gustafsson om vi inte skulle försöka ta promenaderna tillsammans, och han var på. Att jag fortfarande tar promenader är nog mycket tack vare det, vi sporrar varandra. Har jag en dålig dag peppar Hasse mig och vice versa.

När någon av dem har semester eller är sjuk har Anders valt att tänka att det ska vara en rutin ändå.

- Jag borstar ju tänderna varje dag och står inte där på fredagskvällen och tar igen en veckas borstning. Det är samma sak med vardagsmotion, lite varje dag istället klumpa ihop det till ett jättepass. Det är bra för både kropp och själ.

Anders och Hasse har valt att ta 15 minuter lunch för att sedan kunna promenera i 45 minuter utan stress. Dessutom har det blivit en del promenadmöten för Anders.

- Jag prövade också att ta medarbetarsamtal i gående form, men det fungerade inte lika bra eftersom det är svårt att anteckna samtidigt. Men när jag inte behöver göra det fungerar det utmärkt.

Anders har också laddat ner appen Runkeeper som bland annat registrerar hur långt han har gått och i vilken takt.

Och visst har promenaderna gett resultat!

- Om jag klarar av att gå upp för en backe och kan prata samtidigt så vet jag att jag hållit igång konditionen. Klarar jag inte det har jag slarvat. Och jag har inte slarvat eftersom jag klarar att ta backar och kan prata under tiden, skönt!

Anders tips för att komma igång och fortsätta att hålla igång

  1. Skaffa en promenadkompis. Då kan man peppa varandra och det blir svårare att hoppa över promenaden.
  2. Gå lite varje dag.
  3. Ha bra skor på jobbet som du kan byta till.
  4. Klä dig inte för varmt, det bättre att frysa lite i början.
  5. Dela upp friskvårdstimmen, till exempel 15 minuter varje dag som du adderar till lunchen.

Här hittar du Hälsokartan med bland annat Anders slinga.

Novembers hälsoutmaning

Du har väl inte missat novembers hälsoutmaning - bingo! Läs mer här.

Sidan uppdaterades: