Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Maj

Tillsammans – viktigt för Årets chef

Årets chef är Ulrika Hjertzell, biträdande rektor på Boo Gårds skola. Ulrika har ett skarpt sikte på utveckling samtidigt som hon har ett stort fokus på det mellanmänskliga.

Ulrika Hjertzell är biträdande rektor på Boo Gårds skola och Årets chef 2023. Hon har varit biträdande rektor på skolan sedan 2015 och en stor del av hennes jobb har under de senaste åren ägnats åt att forma och utveckla skolan tillsammans med pedagoger och personal. 2021 flyttade skolan in i nya lokaler, samtidigt som de öppnade upp sitt högstadium. Ett stort fokus för Ulrika har varit på det ”mellanmänskliga” vilket också går att läsa i motiveringen till utmärkelsen.

- För mig handlar det om att vara en närvarande chef med gedigen kunskap om den personal jag leder. Jag strävar alltid efter att se var och ens egenskaper och förmågor, lära känna mina medarbetare och bygga förtroendegivande relationer.

Ulrika berättar att det handlar om att göra medarbetarna delaktiga, ge ansvar, delegera, uppmuntra, prata om mål och förväntningar samt följa upp resultat.

- Mina medarbetare ska känna tillit och veta att jag finns här. Ambitionen är att alla ska känna sin betydelsefulla del av helheten, det är tillsammans vi gör det.

Trygghet – en förutsättning för utveckling och lärande

Boo Gårds skola är en välrenommerad skola som 100 procent av föräldrarna i årskurs 6 kan rekommendera till andra. Tryggheten bland eleverna och betygsresultaten ligger på en mycket hög nivå och eleverna i årskurs 6 har de högsta elevresultaten i Nacka kommun. Ulrika berättar att en bakomliggande orsak är att de fortlöpande arbetar med det systematiska kvalitetsarbetet, där trygghetsarbetet ingår som en mycket viktig del.

- Trygghet är en förutsättning för utveckling och lärande. Vi arbetar också systematiskt med våra prioriterade områden i syfte att utveckla lärarprofessionen, och i förlängningen elevernas kunskaper. Men det viktigaste av allt för få goda resultat och en trygg skola är våra otroligt kunniga och skickliga pedagoger och medarbetare.

Även om Ulrika stortrivs i sin roll finns det också utmaningar. Det handlar bland annat om att det både är komplext och utmanande att leda en organisation utifrån en ständig konkurrens, att vara en attraktiv arbetsgivare, leva upp till höga resultat samt balansera mellan krav och önskemål från olika intressenter.

- En annan utmaning är att forma en hälsosam arbetsmiljö som präglas av glädje, trygghet, utveckling och stimulans i kombination med att bibehålla den höga nivå vi har på alla resultat utan att medarbetarna känner sig stressade och pressade.

Det ska vara kul att gå till jobbet

För Ulrika handlar hennes ledarskap om att vara engagerad, ärlig, transparant och tydlig. Hon strävar också efter att vara relationell i sitt chefskap där tillgänglighet och återkoppling är viktiga bitar. Att vara lyhörd och våga ta tag i saker som uppstår är också viktiga bitar.

- Dessutom måste man våga delegera ansvar och befogenheter långt ut i organisationen för att öka medarbetarnas delaktighet. För mig är det också jätteviktigt att verka för en hälsosam och trivsam arbetsmiljö – det ska vara kul att gå till jobbet!

Läs mer om Årets chef här.

Sidan uppdaterades: