Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

25 år i Nacka kommun – lika många uppdrag?

Ghita Flinckman har hunnit med mycket under sina 25 år i Nacka kommun. Flera olika tjänster i kommunen, eget kafé i Hammarby sjöstad och en examen i sociologi.

Ghita Flinckman började jobba i Nacka kommun 1997 som samordnare på Hedviglunds gruppbostad i Älta. Efter några år blev hon ansvarig för att utveckla boendestöd och började kort därefter att arbeta som tillförordnad resultatenhetschef för en hemtjänstgrupp i Ektorp.

- Inom hemtjänsten händer det saker hela tiden, så det var ett spännande uppdrag.

2005 ville Ghita börja studera och ansökte om tjänstledighet för att läsa arbetsmarknadskunskap med personaladministration på Stockholms universitet. Efter studierna blev det Nacka igen.

- Jag började arbeta som tillförordnad resultatenhetschef på Älta äldreboende. Det var extra roligt eftersom jag velat ha en chefsroll på ett litet äldreboende, och det var inspirerande att utveckla verksamheten tillsammans med medarbetarna. Några år senare blev jag biträdande enhetschef på seniorcenter Sofiero, så man kan säga att jag gjort en geografisk resa i Nacka.

Var med att starta upp ny nämnd

2011 infriades en annan dröm, och det var att jobba i Nacka stadshus.

- Jag sökte en tjänst som 50 procent nämndsekreterare och 50 procent processkoordinator för arbets- och företagsnämnden, som var en helt ny nämnd. Jag visste knappt någonting om nämndarbete och nämndprocess men tyckte att det lät spännande.

Ghita fick jobbet och berättar att det var en utmaning eftersom nämnden var helt ny.

- Vi hade en myndighetsorganisation som vi skulle bygga upp, men vi gjorde det tillsammans och jag fick en fantastisk mentor som lärde mig det jag behövde kunna.

Öppnade Ghitas – eget kafé i Hammarby sjöstad

2014 ville Ghita uppfylla ytterligare en dröm, öppna ett eget kafé. Sagt och gjort, efter att ha ansökt om tjänstledigt öppnade hon Ghitas i Hammarby sjöstad.

- Jag hade aldrig drivit eget företag eller slagit in en vara i en kassaapparat. Jag visste inte ens hur man gör en kaffe latte eller en cappuccino. Men drömmar är till för att uppfyllas, och jag lärde mig allt eftersom och fick det att fungera.

Att driva eget företag var roligt, men det var också mycket jobb och lite fritid.

- Det var spännande att testa, men jag kände mig nöjd efter ett och ett halvt år och sålde kafét.

Efter det ville Ghita tillbaka till Nacka kommun.

- Jag hörde av mig till min förra arbetsgivare på arbets- och företagsenheten (idag arbets- och etableringsenheten) och berättade att jag fanns tillgänglig om något skulle dyka upp. Det här var 2015 och på hösten kom flyktingvågen så det fanns mycket att göra på enheten eftersom de ansvarar för flyktingfrågorna. Min kompetens matchade arbetsuppgifterna väl, så jag fick jobb som processledare.

Akademisk examen i sociologi

Efter att ha gått från en tjänst som processledare vidare till vikarierande biträdande enhetschef och slutligen förändringsledare på arbets- och företagsenheten var Ghita redo för nästa steg, uppfylla drömmen om en akademisk examen.

- Så jag sökte till Stockholms universitet för att läsa sociologi. Jag kom in och ansökte om tjänstledigt igen.

I mitten av januari tog Ghita en filosofie kandidatexamen i sociologi och är nu tillbaka på arbets- och etableringsenheten i rollen som förändringsledare.

- Jag känner mig ny på jobbet och ser fram emot att använda min kunskap i praktiken.

Ser Nacka som innovativt och nytänkande

Under sina 25 år i Nacka kommun tycker Ghita att hon alltid har haft arbetsgivarens stöd när hon velat göra något annat, både inom kommunen, men också när hon velat vara tjänstledigt för att göra något helt annat.

- Det är jätteviktigt att medarbetare och chef har en öppen dialog och att chefen lyssnar på önskemål från medarbetare. Vi vill ju behålla den kompetens som finns i Nacka och vara en bra och attraktiv arbetsgivare.

För Ghita är Nackas vision och värdering ”Öppenhet och mångfald samt förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt deras vilja att ta ansvar” viktig.

- Jag uppskattar att det finns en framåtanda och att vi är inkluderande, det finns ett ”vi-tänkande”, att vi tillsammans ska göra sådant som är bra för dem som behöver oss. I Nacka hjälps vi åt, bollar idéer och har tillit till varandra. Skulle jag sammanfatta Nacka kommun så är det är vi är innovativa och nytänkande.

Tips till dig som vill göra något annat

Ghita_670.jpg

Slutligen ger Ghita sina bästa tips till dig som funderar på att göra något annat än det du gör idag.

- Lyssna till ditt hjärta, fundera på vad du vill uppnå och prata med din chef. Sedan brukar jag göra en plus- och minuslista med för- och nackdelar. Jag kan inte påstå att det varit lätt alla gånger att axla nya roller, starta upp eget företag eller utbilda mig mitt i livet. Men jag hämtar kraft från mitt mål och det har alltid varit värt det.

Sidan uppdaterades: