Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Pristagare Hållbar utmaning 2022

Hållbar utmaning 2022 hade hela 250 intresseanmälningar. Fler än någonsin! Efter urval återstod 100 och av dem valde skolorna att vara med och tävla med 84 innovationer.

Priskategorier 2022:

  • Bästa uppfinning åk F-3 (10 000 kr till klassen)
  • Bästa uppfinning åk 4-5 (10 000 kr till klassen)
  • Bästa uppfinning åk 6 (10 000 kr till klassen)
  • Bästa uppfinning åk 7-9 (10 000 kr till klassen)
  • Nacka vatten och avfalls hederspris (2 000 kr till klassen)
  • Nacka energis hederspris (2 000 kr till klassen)
  • Publikens pris (2 000 kr till klassen)

Grattis 2022 års vinnare!

f-3.jpg

Bästa uppfinning åk F-3: Silbrunnen, Älta skola, 3B

Juryns motivering: "Vatten är en bristvara, tidvis även i Sverige. Förslaget visar på ett sätt att använda regnvatten för att spara på vårt dricksvatten. Ett nytänkande förslag som är enkelt att genomföra. Presentationen av förslaget, med modell och bilder, imponerade på juryn."

åk-4-5-uppfinning.jpg

Bästa uppfinning åk 4-5: Regnkraft, Neglinge skola, åk 5

Juryns motivering: "Vi har fått se er alla arbeta med alla fina projekt. Vi påminns om att ingen kan göra allt – men alla kan göra något - ett tydligt mikroperspektiv. Bra! Alla! Det vinnande teamet har tydliggjort ett väl genomfört grupparbete där alla bidragit. Modellen, prototypen, är bra och välgjord. Den handlar om en oändlig resurs i vår del av världen och har ett vardagligt användningsområde. En väl genomförd och genomtänkt strategi. En utvecklingspotential, i kombination med andra oändliga resurser och med andra projektlösningar i Utmaningen. Vi ser fram emot fortsatt utveckling och att få beställa denna produkt så fort som möjligt!"

åk-6-2.jpg

Bästa uppfinning åk 6: The Worlds Water, Ektorps skola, 6E

Juryns motivering: "En innovativ idé och uppfinning som direkt och enkelt går att genomföra för att ge förutsättningar för alla att bidra till att spara både vatten och energi. Dessutom en idé och uppfinning som ökar medvetenheten om energiåtgång och därmed klimatfrågan samt vikten av att hushålla med en viktig naturresurs; vatten!"

åk-7-9.jpg

Bästa uppfinning åk 7-9: Sea Charger, Saltsjöbadens samskola, 9A

Juryns motivering: "Idén bidrar till en hållbar utveckling och har en stor effekt på havsmiljön. Bidraget är genomtänkt och har förutsättningar att påskynda och möjliggöra den utveckling som är påbörjad. Uppfinnarna har tagit hänsyn till samverkan med andra aktörer, affärsmodeller och globala standards. Ekonomi och ekologi går hand i hand."

publikens-favorit.jpg

Publikens favorit: Skräpplockaren, Saltsjöbadens samskola, 2C


nacka-energis-pris.jpg

Nacka energis hederspris, The Worlds Water, Ektorps skola, 6E

Juryns motivering: "Tävla i färg – spara energi. Genom att skapa medvetenhet kring energianvändningen när vi duschar gör bidraget elbesparing inte bara kul utan också till en tävling inom familjen. Nudging när den är som bäst."

nvoa-pris.jpg

Nacka vatten och avfalls hederspris, Meteri, Sigfridsborgs skola, åk 6 grön

Juryns motivering: "Matsvinn står för mellan 8-10 procent av alla växthusgaser. En tredjedel av all mat som produceras äts inte upp. Det vinnande bidraget är en innovativ lösning som minskar matsvinnet samtidigt som den bidrar till att minska hunger och social utsatthet."

Gissa fettklumpen

Nacka vatten och avfalls tävling, att gissa vikten på en fettklump från ett avlopp, vanns av en elev från Sågtorpsskolan. Den korrekta vikten var 5 926 gram och vinnaren gissade 5 943 gram.

Sidan uppdaterades: