Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Pristagare Hållbar utmaning 2024

På innovationstävlingen Hållbar utmaning 2024 deltog cirka 300 elever med 89 fantastiska uppfinningar. Under två timmar visade de engagerat upp sina modeller, presenterade sina idéer och svarade på frågor från juryn och andra besökare. Spänningen var hög när juryns motiveringar till de vinnande bidragen lästes upp från scenen.

Vinnare i Hållbar utmaning 2024 är:


Bästa uppfinning årskurs F-3
"Turbis" av Theodor, Bea, Ludvig och Jackson, klass 2, Neglinge skola.

f-3-670x290.jpg
Juryns motivering: Det vinnande bidraget imponerade på oss på många sätt och uppfyllde alla de kriterier vi hade satt upp för tävlingen. Det vinnande bidraget presenterade en innovativ lösning som inte bara genererar energi utan också har en dubbel funktion: den både genererar energi och renar vattnet. Presentationen av det vinnande bidraget var exemplarisk. Med tydlig systematik förklarades hur enheten fungerar och dess potentiella tillämpningar. Dessutom var den visuella presentationen med rörliga delar enastående, vilket gjorde det möjligt för oss att tydligt se hur enheten fungerar. Sammanfattningsvis representerar det vinnande bidraget en banbrytande innovation som har potentialen att göra verklig skillnad för försörjningen av energi och hållbarhetsinsatserna globalt. Vi gratulerar vinnaren och ser fram emot att se denna uppfinning förverkligas och göra verklig positiv förändring i vårt samhälle.

Bästa uppfinning årskurs 4-5
"Care of CO2" av Hedvig, Viggo, Bill och Ester, åk 5 blå, Sigfridsborgs skola.

åk-4-5-670x290.jpg
Juryns motivering: Från avfall till nytta! Innovationen löser ett stort problem genom att använda befintlig infrastruktur. Man gör problemet till en lösning. Innovationsarbetet har utgått från Agenda 2030 och grundar sig på gedigen research och teknisk spets. Gruppen presenterade sina lösningar på ett inspirerande och övertygande sätt.

Bästa uppfinning årskurs 6
"Ismaskinen YEHA" av Alisha, Yas, Haya, Eshal, 6A, Igelboda skola.

åk-6-670x290.jpg
Juryns motivering: Uppfinningen kanske kan vara lösningen på ett av jordens största problem. Eleverna visar med sin visionära idé både vilja och förmåga att tackla denna gigantiska klimatutmaning. En mycket genomtänkt och väl genomförd presentation! Här finns både hjärna och hjärta med. Isarnas avsmältning på våra poler måste stoppas!

Bästa uppfinning årskurs 7-9
"Energiplattan" av Olof, Karl, Hjalmar, Timón, Stavsborgsskolan, klass 8E.

7-9-670x290.jpg
Juryns motivering: Med en hög innovationshöjd och stor skalbarhet kan den är uppfinningen komma att finnas på många platser i vårt samhälle. Genom att nyttja människors rörelse i vardagen kan produkten alstra energi som kan användas på flera olika sätt. Med rätt materialval kan fler mervärden uppnås, till exempel för att skapa bättre akustik eller hållbara golv. Ett extra plus för en fin presentation där alla var delaktiga och visade en enkel och begriplig prototyp.

Bästa uppfinning anpassad grundskola.
"Regnbågsåtervinningen" av Livie, Nils och Emilia, Paletten Röd, Sickla anpassade grundskola.

anpassad-670x290.jpg
Juryns motivering: Detta är en enkel och smart lösning på ett problem som många känner igen och som eleverna har dokumenterat mycket tydligt. Denna lösning ger glädje och får oss att dansa i regnbågens färger. Uppfinningen visar tydligt att återvinning är allas ansvar, till och med kungens. Med den här uppfinningen blir det roligt och lätt att göra rätt på ett vackert sätt.

Nacka vatten och avfalls hederspris
"Clothes fit" av Malin, Farah, Elin och Noelle, 9B, Saltsjöbadens samskola.

nacka-vatten-670x290.jpg
Juryns motivering: Nacka vatten och avfalls hederspris tilldelas den uppfinning som bäst visar hur miljöpåverkan inom vattnets kretslopp eller avfall kan minska. Vinnande bidrag minskar miljöpåverkan och vattenkonsumtion från textilproduktion genom att textilsvinn minskas och returhanteringen effektiviseras. Vinnande bidrag är en innovativ applikation som kan jämföras med ett digitalt provrum, där du med en egen avatar hittar rätt kläder som passar dig! Därmed minskas felköp och returer.

Nacka Energis hederspris
"Vinddriven fläkt" av Tyra åk 6A, Duvnäs skola.

nacka-energi-670x290.jpg
Juryns motivering: Nacka energis hederspris lämnas till en uppfinning som minskar elförbrukningen för ett mer hållbart samhälle. Uppfinningen har i sin enkelhet en stor påverkan på inomhusklimatet på ett välbefinnande sätt. Utan att öka energiåtgången har uppfinnaren hittat ett sätt att förbättra luften både under sommaren och vintern. Dessutom märker vi ett genuint intresse och engagemang för energifrågor.

Uppfinnarens hederspris
"Salt Water Steamer SWS", Sickla skola åk 6.

uppfinnarens-pris-670x290.jpg

Publikens favorit
"Minivind" av Selma, Vera, Elias och Isidor, Saltsjöbadens samskola, åk 2.

publikens-favorit-670x290.jpg

Se några av alla uppfinningar!

Sidan uppdaterades: