Den som säljer dryck i engångsmuggar eller mat i engångsmatlåda –”take away”, ska erbjuda sina kunder alternativet att få mat och dryck i återanvändbara muggar och matlådor.
Serveringsstället behöver:
- Skaffa återanvändbara matlådor och muggar, som är godkända för livsmedel och som går att diska.
- Förbereda så att insamling och diskning fungerar, så att behållarna kan användas igen.
- Informera tydligt om att det finns flergångsbehållare.
- Informera tydligt om nackdelarna med engångsbehållare och fördelarna av att minska förbrukningen.
Kraven gäller inte för:
- Engångsbehållare som helt består av papper eller kartong, om materialet inte är kemiskt behandlat så att det fördröjer nedbrytningen.
- Flexibla omslag, till exempel plastfilm, påse eller omslagsplast.
- Snabbmat som förpackats i en behållare, som levereras förpackad till serveringsstället och säljs till kunden i samma förpackning.
Kraven gäller inte för verksamheter som säljer mindre än sammanlagt 150 muggar och matlådor per dag. År 2026 sänks gränsen till 75 serveringar i engångsbehållare per dag.
Mer information
Läs mer om de nya reglerna kring återanvändbara matlådor på Livsmedelsverkets hemsida.
Sidan uppdaterades: