Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Hitta hit

Adress: Velamsundsvägen 37, 132 36 Saltsjö-Boo

Bil: Från Stockholm, ta väg 222 mot Gustavsberg, ta av vid trafikplats Orminge, mot Orminge centrum. Sväng höger ut på Värmdöleden vid skylt mot Gustavsberg. Efter ca 4 km sväng vänster in på Velamsundsvägen och följ vägen till gårdsområdet och parkering.

Buss: Från Slussen, buss nummer 422 eller 445. Kliv av vid hållplats Kihls Gård och följ Velamsundsvägen ner till gården, en promenad på ca 2 km. Planera din resa via sl.se

Naturkartan - din hjälp i naturen

Nackas naturkarta är vår guide till pärlor i Nackas vackra natur. Nackas naturkarta finns både som app och webbplats. Du har nytta av den både när du planerar en utflykt och när du väl är ute.

I kartan hittar du snabbt entréer med informationstavlor till naturreservaten och det stora Erstaviksområdet, får tips om badplatser, utsiktspunkter och andra intressanta platser. Låt dig inspireras av vackra bilder och beskrivningar av vandringsleder och naturområden! Appen håller reda på var du befinner dig när du använder den. Och du kan kommentera och dela dina favoritplatser med vänner.

Nackas naturkarta finns som app för iPhone och Android , på webbplatsen www.naturkartan.se/nacka
samt som en integrerad karta på den här sidan.


qr-naturkartan.jpg


QR-koden för att hitta appen Nackas naturkarta

Utegym

Velamsunds utegym har balansgång, hinder, hopp över häckar, armgång och hopp på stubbar. Stationsredskap med knäböj, bänkpress och marklyft. Ett räcke för dips, en armhävningsstång med tre olika höjder, rygglyft och trädäck för situp ger bra övningar för både armar, axlar och mage.
Läs mer Velamsunds utegym

Lekplats

Här finns gungor, sandlåda, en mindre rutschkana och djur av trä som går att sitta på Lekplatsen har inte staket. I området finns i övrigt mycket att upptäcka.

Läs mer om Velamsunds lekplats

Badplats

Badet ligger vid Insjöns norra strand och har anlagd sandstrand, bryggor och badflotte. Omklädningsrum, duschar och toaletter finns i fritidsgården intill.
Läs mer om badet

Motionsspår

I Velamsund finns ett belyst elljusspår på 2,5 km. Den orangemarkerade Booleden passerar också genom området. Sedan har vi ett spår som kallas gröna spåret på 4 km och ett ett annat spår som heter röda slingan på 6 km.

Läs mer om Booleden
Läs mer om elljusspåret

Restaurang

I området finns Restaurang Långa Raden. Hitta aktuella öppettider, menyer och mer information på Långa Radens egen hemsida.

Ridning

Nacka Ridhus AB är ridskolan som ansvarar för ridundervisning, hästarna och personalen. Nacka Ridklubb är föreningen som ansvarar för tävlingar och föreningsaktiviteter.

Längdskidor och skridskor

I Velamsund finns vid väder ett längdskidpår på 2,5 km. Dessutom finns det två längdskidspår vid Nacka Golfklubb - 3,5 km (röd markering) och 10 km (gul markering). Håll dig uppdaterad om spåren på skidspår.se. När det finns is på Insjön plogas en 2 km lång skridskobana vid Velamsunds badplats. Håll dig uppdaterad på israpporten här.

Naturreservatet Velamsund

Velamsunds naturreservat är ett av Nackas största friluftsområden. I naturreservat finns föreskrifter och regler som gäller för dig som vistas i området. Läs mer om Velamsunds naturreservat här.

Felanmälan Byggnader inom Velamsund

E-post service@nacka.se,
Tel 08-718 93 46

Ett populärt besöksmål

Velamsunds gård ligger i Velamsunds naturreservat i Saltsjö-Boo. Här finns mycket att uppleva och många möjligheter till aktiviteter för både stora och små.

Här kan du läsa mer om Velamsund naturreservat.

Motionspår och vandringsleder

Med utgångspunkt från Velamsunds gård finns flera vandringsvägar och motionsslingor, bland annat ett belyst 2,5 km långt elljusspår.
Booleden är en längre vandringsled som passerar området. Det finns även ett motionsspår på 4 km som kallas gröna spåret och ett spår på 6 km som kallas röda slingan.
Var du som cyklist får cykla i Velamsund kan du läsa mer om på sidan
Cykla i naturen i Nacka

magasinet-velamsund-670x380.jpgFoto: Byggnaden Magasinet vid Velamsunds gård

I byggnaden "Magasinet" finns omklädningsrum med dusch och i samma byggnad finns en värmestuga där du kan äta egen matsäck.

Bada, leka, gymma

I området finns också en badplats, och en mindre lekplats och ett utegym.

Betande får och rikt fågeliv

I naturområdet betar får och det är populärt att fågelskåda i Velamsund.
Läs om vilka fåglar som du har en chans i området

får_Velamsund-670x380.jpg
Foto: Betande får i Velamsund

Fika eller äta

Vill man fika, äta eller köpa glass kan man besöka Långa raden, en huslänga från 1800-talet. I huslängan finns Restaurang Långa Raden och Lilianes konsthantverk.

Långa_Raden-velamsund-670x380.jpgFoto: 1800-tals byggnaden Långa raden

Etablerade aktörer inom friluftsliv i området

I området har flera etablerade aktörer sina verksamheter.

häst-velamsundsgård-670x380.jpgFoto: Brun häst i hagen vid Velamsunds gård

För dig som planerar ett gruppbesök eller en aktivitet i Velamsund

Det pågår många aktiviteter samtidigt i Velamsund. För att alla ska få ett lyckat besök och för att planeringen ska fungera behöver du lägga in er aktivitet i vår digitala Velamsundsalmanacka.
Här hittar du mer information om Velamsundsalmanackan och hur du bokar ditt besök

Sidan uppdaterades: