Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Motionsspår och vandringsleder

Det finns många motionsspår eller motionsslingor samt flera vandringsleder i Nacka. På den här sidan presenterar vi några av de mest populära motionsspåren och lederna.

Naturkartan - din hjälp i naturen

Nackas naturkarta är vår guide till pärlor i Nackas vackra natur. Nackas naturkarta finns både som app och webbplats. Du har nytta av den både när du planerar en utflykt och när du väl är ute.

I kartan hittar du snabbt entréer med informationstavlor till naturreservaten och det stora Erstaviksområdet, får tips om badplatser, utsiktspunkter och andra intressanta platser. Låt dig inspireras av vackra bilder och beskrivningar av vandringsleder och naturområden! Appen håller reda på var du befinner dig när du använder den. Och du kan kommentera och dela dina favoritplatser med vänner.

Nackas naturkarta finns som app för iPhone och Android , på webbplatsen www.naturkartan.se/nacka
samt som en integrerad karta på den här sidan.


qr-naturkartan.jpg


QR-koden för att hitta appen Nackas naturkarta

Motionsspår är blåmarkerade, vandringsleder är rödmarkerade samt elljusspår är gulmarkerade i Nackas webbkarta. Klicka på knappen karta ovan för större kartbild.

Cykling är tillåtet - utom på vissa ställen

Det finns inget allmänt förbud mot att cykla i motionsspår, på vandringleder eller längs strandpromenader i Nacka. I naturreservaten kan olika regler gälla för cykling. Reglerna finns på skyltar i reservaten och på webbsidan för respektive naturreservat. På sex av kommunens anlagda motionsspår eller slingor är cykling förbjuden, se nedan.Läs mer om att cykla i naturen i Nacka

Motionsspår för enbart löpning och promenader

Enligt de lokala ordningsföreskrifterna för Nacka kommun är det inte tillåtet att cykla i dessa sex anlagda motionsspår eller slingor.

Gula spåret i Nyckelviken, 5 100 m, Sicklaön

Obelyst motionsspår på Sicklaön som utgår från Nyckelviken eller Skuru, med gul markering på träden. Relativt jämnt underlag och övervägande lättgånget bortsett från en rejäl backe samt en lång trappa.

Karta till Gula spåret i Nyckelviken
Läs mer om Nyckelviken

Belyst slinga i Krokhöjden, 1 700 m, Saltsjö-Boo

Belyst slinga väster om Orminge i nordvästra Saltsjö-Boo där belysningen utgör slingans markering.Underlaget är jämnt och lämpar sig bra för barnvagn. Slingan gränsar till en längre rödmarkerad slinga (nedanstående) samt till Booleden, som är orangemarkerad.

Karta till Krokhöjdens elljusspår

Röda spåret i Krokhöjden, 2 900 m, Saltsjö-Boo

Obelyst motionsspår väster om Orminge i nordvästra Saltsjö-Boo, med röd markering på träden. Slingan har övervägande jämnt underlag med undantag för en del rötter. Slingan innehåller två rejäla backar. Slingan är förlagd i skogsmiljö och bredvid en äng, men är ändå nära bostadsområden. Slingan gränsar till en kortare belyst slinga (ovanstående) och till Booleden, som är orangemarkerad.

Karta till Röda spåret i Krokhöjden

Belyst slinga i Velamsund, 2 500 m, Saltsjö-Boo

Belyst motionsslinga i Velamsund naturreservat i Saltsjö-Boo. Tydliga hänvisningskyltar utmed slingan. Underlaget består av sågspån och är svagt kuperat.

Karta till Velamsunds elljusspår
Läs mer om Velamsund

Belyst slinga i Tollare, 2 300 m, Saltsjö-Boo

Belyst motionsslinga i sydvästra Saltsjö-Boo i Tollare naturreservat där belysningen utgör slingans markering. Jämnt underlag som passar för barnvagn. Slingan innehåller en del rejäla backar, bland annat upp på "Stockholmsberget" men är i övrigt lättgången. Slingan utgår från en plats bakom Björknäs IP och går genom skog, bredvid Tollare träsk, samt genom bostadsområden.

Karta till Tollares elljusspår
Läs mer om Tollare

Belyst slinga i Tattby, 1 370 m, Saltsjöbaden

Belyst motionsslinga söder om Saltsjöbadens centrum, där belysningen utgör slingans markering. Slingan börjar bakom idrottsplatsen och har jämnt underlag som passar för barnvagn. Lättgången slinga i härlig skogsmiljö.

Karta till Tattbys elljusspår
Läs mer om Tattby naturreservat

Fler populära motionsspår och leder

Blå spåret i Nyckelviken, 5 700 m, Sicklaön

En spännande och lite krävande rundslinga i Nyckelvikens naturreservat som till stora delar följer reservatets yttre gräns. Höjdskillnader, berg, sten, rötter men du belönas med magnifika utkiksplatser, dramatiska raviner, hav, gamla orörda bestånd av olika trädslag, bortglömda gamla bergsvägar med mera. Uppmärkt åt båda hållen med reflexer som hjälper dig hitta rätt även när det är mörkt, om du har en ficklampa med dig.

Karta till Blå spåret i Nyckelviken
Läs mer om Nyckelviken

Booleden, 15 000 m, Saltsjö-Boo

Booleden är cirka 15 km lång och sträcker sig från Boo hembygdsgård i Orminge, fram till gården Strömmen på gränsen till Värmdö, där Värmdöleden tar vid.
Karta till Booleden
Läs mer om Booleden

Nackareservatet och Erstaviks naturområde

I Nackareservatet finns elljusspår och andra motionsspår samt flera längre vandringsleder, bland annat Sörmlandsleden som korsar reservatet.

Från Hellasgården som ligger i Nackareservatet norr om Älta, tar du dig lätt ut i Erstaviksområdet via antigen det gröna och blå spåret som är två vandringsleder som sträcker sig från Solsidan station, förbi Hellasgården och upp till Hästhagen.

Läs mer om Hellasgården, Erstavik och Nackareservatet

Sidan uppdaterades: