Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Motionsspår och vandringsleder

Naturkartan - din hjälp i naturen

Nackas naturkarta är kommunens guide till pärlor i Nackas vackra natur. Nackas naturkarta finns både som app och webbplats. Du har nytta av den både när du planerar en utflykt och när du väl är ute.

I kartan hitta du snabbt entréer till naturreservaten och det stora Erstaviksområdet, får tips om badplatser, utsiktspunkter och andra intressanta platser. Låt dig inspireras av vackra bilder och beskrivningar av vandringsleder och naturområden! Appen håller också reda på var du just nu befinner dig när du använder den. Och du kan kommentera och dela dina favoritplatser med vänner.

Nackas naturkarta finns som app för iPhone och Android samt på webbplatsen www.naturkartan.se/nacka.

QR-koden för att hitta appen Nackas naturkarta
qr-naturkartan.jpg

Det finns många motionsspår eller motionsslingor samt flera vandringsleder i Nacka. På den här sidan har vi samlat några av de mest populära motionsspåren och lederna.

För en större kartbild, klicka på knappen karta.

Enligt de lokala ordningsföreskrifterna för Nacka kommun finns det anlagda motionsspår eller särskilt skyltade motionsspår där du inte får cykla.

I naturreservaten behöver cyklister förhålla sig till det som står i föreskrifterna för respektive naturreservat.

Läs mer om att cykla i naturen i Nacka

Motionsspår för enbart löpning och promenader

De sex anlagda motionsspåren eller slingorna nedan är avsedda för enbart löpning och promenader. I dessa spår är det inte tillåtet att cykla.

1. Gula spåret i Nyckelviken, 5 100 m, Sicklaön

Obelyst motionsspår på Sicklaön som utgår från Nyckelviken eller Skuru, med gul markering på träden. Relativt jämnt underlag och övervägande lättgånget bortsett från en rejäl backe samt en lång trappa.
Läs mer om Nyckelviken

2. Belyst slinga i Krokhöjden, 1 700 m, Saltsjö-Boo

Belyst motionsslinga väster om Orminge i nordvästra Saltsjö-Boo där belysningen utgör slingans markering. Underlaget är jämnt och lämpar sig bra för barnvagn. Slingan gränsar till en längre blåmarkerad slinga (nedanstående) samt till Booleden, som är orangemarkerad.
Läs mer om Booleden

3. Blå spåret i Krokhöjden, 2 400 m, Saltsjö-Boo

Obelyst motionsspår väster om Orminge i nordvästra Saltsjö-Boo, med blå markering, med övervägande jämnt underlag med undantag för en del rötter. Slingan innehåller två rejäla backar. Slingan går i skogsmiljö och bredvid en äng, men ändå nära bostadsområden. Slingan gränsar till en kortare belyst slinga (ovanstående) och till Booleden, som är orangemarkerad.

4. Belyst slinga i Velamsund, 2 500 m, Saltsjö-Boo

Belyst motionsslinga i Velamsund naturreservat i Saltsjö-Boo. Tydliga hänvisningskyltar utmed slingan. Underlaget består av sågspån och är svagt kuperat.
Läs mer om Velamsund

5. Belyst slinga i Tollare, 2 300 m, Saltsjö-Boo

Belyst motionsslinga i sydvästra Saltjö-Boo i Tollare naturreservat där belysningen utgör slingans markering. Jämnt underlag som passar för barnvagn. Slingan innehåller en del rejäla backar, bland annat upp på "Stockholmsberget" men är i övrigt lättgången. Slingan utgår från en plats bakom Björknäs IP och går genom skog, bredvid Tollare träsk, samt genom bostadsområden.
Läs mer om Tollare

6. Belyst slinga i Tattby, 1 370 m, Saltsjöbaden

Belyst motionsslinga söder om Saltsjöbadens centrum, där belysningen utgör slingans markering. Slingan börjar bakom idrottsplatsen och har jämnt underlag som passar för barnvagn. Lättgången slinga i härlig skogsmiljö.
Läs mer om Tattby

Fler populära motionsspår och leder

Blå spåret i Nyckelviken, 5 700 m, Sickaön

En spännande och lite krävande rundslinga i Nyckelvikens naturreservat som till stora delar följer reservatets yttre gräns. Höjdskillnader, berg, sten, rötter men du belönas med magnifika utkiksplatser, dramatiska raviner, hav, gamla orörda bestånd av olika trädslag, bortglömda gamla bergsvägar med mera. Uppmärkt åt båda hållen med reflexer som hjälper dig hitta rätt även när det är mörkt, om du har en ficklampa med dig. Läs mer om Nyckelviken

Booleden, 15 000 m, Saltsjö-boo

Booleden är cirka 15 km lång och sträcker sig från Boo hembygdsgård i Orminge, fram till gården Strömmen på gränsen till Värmdö, där Värmdöleden tar vid.
Läs mer om Booleden

Nackareservatet och Erstaviks naturområde

I Nackareservatet finns elljusspår och andra motionsspår samt flera längre vandringsleder, bland annat Sörmlandsleden som korsar reservatet.

Från Hellasgården som ligger i Nackareservatet norr om Älta, tar du dig lätt ut i Erstaviksområdet via antigen det gröna och blå spåret som är två vandringsleder som sträcker sig från Solsidan station, förbi Hellasgården och upp till Hästhagen.

Läs mer om Hellasgården, Erstavik och Nackareservatet

Sidan uppdaterades: