Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Hur går en livsmedelskontroll till?

Kommunens livsmedelsinspektörer kontrollerar verksamheter som hanterar livsmedel regelbundet. Kontrollbesöken är i regel oanmälda.

Under inspektionen

En inspektion kan ske vid olika tidpunkter, både när verksamheterna har som mest att och göra och även när det är lugnare. Detta för att både se hur verksamhetsutövarna faktiskt arbetar eller för att kunna ha längre samtal. Vid inspektionerna fokuserar inspektören på olika områden beroende på vad som tidigare noterats samt specifika områden som livsmedelsgruppen valt att kontrollera extra. Anledningen till att allt inte kontrolleras vid en och samma inspektion är för att det finns för mycket att kontrollera, varje inspektion skulle ta för lång tid. Olika projekt utförs för att kontrollera specifika delar av livsmedelshanteringen. Projekten kan både ske enbart inom kommunen, i samverkan med flera andra kommuner eller på uppdrag av livsmedelsverket. För mer information om livsmedelsprojekt här.

Under inspektionen förs en dialog med verksamhetsutövaren för att få en fördjupad förståelse för hur hanteringen sker och för att undvika missförstånd. Verksamheternas rutiner ses ibland över och även följesedlar för att säkerställa att det som står på menyn också är det som serveras. Kontrollområdena som alltid brukar kontrolleras är hygien och temperaturer, vilka är grundförutsättningar för säker mat.

Efter inspektionen

Om en inspektör upptäcker att delar i verksamheten inte uppfyller livsmedelslagstiftningens krav noteras avvikelser i den rapport som skickas till verksamheten efter kontrollen.

Om det bara finns ett fåtal och mindre allvarliga avvikelser ska de ha åtgärdats snarast möjligt och kontrolleras vid nästa inspektion. Om avvikelserna däremot uppfattas som allvarliga kan verksamheten bli tvungen att åtgärda avvikelserna inom en viss tid, vilket följs upp vid en extra kontroll. Behov av extra uppföljande kontroll bekostas av den berörda verksamheten enligt kommunens timtaxa. I särskilt allvarliga fall kan inspektören utfärda ett förbud tills de ansvariga kan visa att de följer lagstiftningens krav.

Om en verksamhet däremot inte fått några avvikelser, eller bara enstaka mindre allvarliga, under en längre tid kan den placeras i erfarenhetsklass A. Det innebär att verksamheten får färre kontrolltimmar och att avgiften halveras. Om en verksamhet vid upprepade tillfällen haft större brister kan de istället placeras i erfarenhetsklass C som innebär att de får fler kontrolltimmar, och därmed en högre årsavgift.

Sidan uppdaterades: