Hot och våld mot förtroendevalda

Som förtroendevald ska ditt politiska uppdrag i Nacka kommun präglas av rättssäkerhet och demokrati. Därför ska du också kunna känna dig trygg och säker i ditt uppdrag.

Tyvärr förekommer hot och våld mot förtroendevalda och i det Brottsförebyggande rådets kartläggning (Politikernas trygghetsundersökning från 2015) uppger nästan 3 av 10 förtroendevalda att de har blivit utsatta för trakasserier, hot eller våld i samband med sitt politiska uppdrag. Kartläggningen kan också visa att hot och våld mot förtroendevalda ökar under valår liksom den politiska extremismen.

Det är viktigt att aldrig acceptera eller normalisera att du som förtroendevald blir utsatt för hot eller våld. För att stärka det förebyggande arbetet måste anmälningsbenägenheten öka.

Det är också viktigt att öka kunskapen om att hot och våld kan förekomma på olika sätt, personligen men också via nätet. Att bli utsatt på sociala medier blir allt vanligare och det är viktigt att anmäla de hot som sker även där.

Denna broschyr (PDF-dokument, 633 kB) riktar sig till dig som är förtroendevald och ger dig konkreta råd och tips på vad du kan göra om du är utsatt för hot eller våld. Där finns även information om vart du kan vända dig för att få stöd och rådgivning.

Om du har frågor kan du kontakta kommunens säkerhetssamordnare Jan Landström eller Per Ehrengren.

Du kan läsa mer om Brås kartläggning och ta del av undersökningen i sin helhet här.

Skriv in din gatuadress ovan så får du:

• Upptäcka spännande evenemang i ditt närområde.