Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
September

Stadsdirektörens e-trappmöte 20 september

Kommunfullmäktige 20 september, Aktuellt om coronapandemin, Så här gör vi i Nacka: Inköp, Dags att nominera till Nackas miljöpris, Invigning av Jensens skola i Sickla, Sexornas och niornas resultat, Ny kundbemötandechef, Medarbetarundersökningen, Koncernledningen måndag

Kommunfullmäktige 20 september

Kvällens möte kommer till största delen att ägnas åt motioner.

Här finns alla handlingar till kommunfullmäktige 20 september

Aktuellt om coronapandemin

Trafik- och fastighetsdirektör Mats Bohman inledde med nyheten att alla barn i åldrarna 12-15 år snart kommer att erbjudas vaccin. Regionen har god beredskap och kommer att starta redan den här veckan i skolorna, med hjälp av redan kontrakterade vaccinatörer.

Smittspridningen i Sverige är låg, bland de lägsta i Europa, tack vare hög vaccinationsgrad. Från 29 september upphör de sista restriktionerna, liksom rekommendationen att arbeta på distans. Det innebär att vi övergår till det nya normala, som kan vara en kombinaiton av arbete på distans och på plats. Hur det ska gå till, och hur det kan genomföras på ett klokt sätt, ska diskuteras på koncernledningen i eftermiddag.

Fortfarande gäller att vi ska ha en säker arbetsmiljö, minskad risk för smitta och att den som känner sig krasslig ska stanna hemma.

Så här gör vi i Nacka: Inköp

Inköpschefen Sebastian Norgren informerade om Nackas inköpspolicy, som gäller sedan ungefär ett år, och som kompletterats med ett Så här gör vi i Nacka-dokument. Syftet är att göra bättre affärer och att säkerställa att vi genom bättre inköp kan nå kommunens mål och visioner. Grunden är kategoristyrning, där inköpsenheten tillsammans med enheterna sätter strategier och beslutar om vilka upphandlingar som ska genomföras. Vi vill både uppnå goda affärsvillkor och uppfattas som en attraktiv kund. Kategoristyrningen innebär att vi är en upphandlande myndighet, och affärerna ska göras med hela kommunens behov som grund. Så här gör vi i Nacka presenterar inköpsprocessens fem steg, med behovsanalys, marknadsanalys, upphandlingen - som ska ske enligt LOU - , implementering och leverans, ibland under lång tid. Även roll- och ansvarsbeskrivningarna har uppdaterats inom inköpsprojekten.

Under 2022 kommer kommunen även att byta e-handselssystem och utveckla de varor och tjänster som kan köpas den vägen. Syftet med förändringen är att det ska bli lättare att göra rätt och följa redan ingångna avtal.

Inköp är också en viktig del i vår samverkan med näringslivsområdet. Det är viktigt att kommunen uppfattas som professionell i alla delar, inte bara inom upphandling, utan också vid leverans.

Läs mer om affärsmässiga inköp här

Dags att nominera till Nackas miljöpris

Miljöenhetens chef Per Enarsson berättade att det är dags att nominera kandidater till Nackas miljöpris, som är instiftat för att uppmärksamma alla goda insatser som görs för att förbättra miljön i Nacka. Det kan vara enskilda Nackabor, föreningar, arbetsplatser eller andra. Miljöutskottet utser vinnaren, som förutom äran får 10 000 kronor i prispengar. Bedömningsgrunderna är att pristagaren ska ha gjort något framåtsyftande och utvecklingsbart, som präglas av nytänkande eller ger spridningseffekter. Det ska också bidra till att vi når Nackas fem miljömål; minskad klimatpåverkan, giftfri miljö, god bebyggd miljö, ett rikt växt- och djurliv samt frisk luft. Förra året vann Svenska Rotor Maskiner som exporterar miljöteknik inom vätgasområdet, och Sofia Good, som är kock på Optimus förskola. Bland tidigare vinnare finns meteorologen och klimatinformatören Martin Hedberg och privatpersonen och eldsjälen Kjell Eriksson, som bidragit till en av regionens största solcellsanläggningar. Nominera gärna så snart som möjligt, men senast den 12 november.

Läs mer om hur du nominerar till Miljöpriset här

Invigning av Jensens grundskola i Sickla

Utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör direktör Susanne Nord berättade att det i morgon, tisdag den 21 september är dags för invigning av Jensens grundskola F-9 på Planiavägen i Sickla. Det är en jättefin ombyggd gammal byggnad, med idottshall, specialsalar och allt annat som hör till. Skolan kommar att särskilt satsa på studiero, trygghet, resultat och stimulans till alla elever.

Goda betygsresultat i år 6 och 9

Nackas årliga egna sammanställning av betygen i år 6 och 9, som görs några veckor före den nationella sammanställningen, visar på mycket goda resultat. Vi gör vågen för alla elever och lärare som gör ett fantastiskt arbete år efter år! Trots pandemin står sig resultaten väldigt väl, men är i år marginellt sämre i nian.

Annemarie Palm ny kundbemötandechef

Victor Kilén presenterade den nya chefen för kundbemötande som en av Sveriges bästa inom området, och lämnade därefter över ordet till direktören för stöd och service, Hans-Otto Halvorsen. Denne började med att tala om kommunens nya servicepolicy och hur den ska genomföras med ett antal verktyg, som nytt telefonisystem och ärendehanteringssystem. I november kommer vi alla att få nya simkort och tillgång till det nya ärendehanteringssystem. Den nya kundbemötandechefen blir det mjuka verktyget. Hon kommer att höra till stöd- och serviceprocessen och Hans-Otto Halvorsen lovade att hon kommer att höja kommunens anseende, både i invånarnas och företagens ögon.

Till sist fick Annmarie Palm själv ta till orda, och konstaterade då att det är särskilt roligt att komma till Nacka som är en så livfull kommun. Hon har bara arbetat i kommunen i tre dagar, men är uppvuxen här och har bott och verkat i Nacka som företagare i flera år. Hennes bakgrund är som journalist och kommunikationsstrateg och hon har arbetat inom näringslivet, media, it och kommunikation. De senaste elva åren har hon endast ägnat sig åt att hjälpa kommuner och näringsliv med att bli bättre på bemötande, både internt och externt. Hon ville särskilt poängtera att allt vi gör räknas och påverkar vår omgivning, och att vi behöver vara medvetna om det.

Nu ska hon hålla i vår utveckling på det här området. Väldigt mycket i Nacka är fantastiskt bra och det ska vi ta till vara. En hel del kan vi bli behöva bli mer medvetna om, konstaterade hon och sade att hon ser fram emot uppdraget.

34 procent svar hittills i medarbetarundersökningen

Andelen som svarat hittills är i lägsta laget, tyckte Victor Kilén och uppmanade alla att passa på och svara så snart som möjligt. Använd länken som har kommit per mail från Zondera.

Här hittar du svarsstatistik som uppdateras måndag till fredag till och med den 27 september.

Den politiska beslutsprocessen diskuteras av kommunledningen

Den politiska beslutsprocessen, med remiss- och motionshantering med mera ska diskuteras i eftermiddag. Victor Kilén lovade återkomma med besked om vad man kommer fram till.

Sidan uppdaterades: