Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nyckelviken

Nyckelviken är ett kombinerat frilufts- och kulturområde, en oas mitt i Nacka. Omgivna av naturreservatets vidsträckta ängar och stora bestånd av gamla ekar ligger Lilla och Stora Nyckelviken, två välbevarade sommarherrgårdar från 1700-talets mitt.

Hitta hit!

Det går lätt att ta sig till Nyckelviken, vare sig man går, cyklar, åker buss eller bil.
Buss går från Slussen till Jarlaberg och Ektorp. Du kan också kliva av vid Ektorp centrum eller Nacka sjukhus, en promenadväg börjar intill Ektorps skola.
Med bil kör du väg 222, tar av mot Nacka centrum och fortsätter, över motorvägen i riktning mot Nacka Strand. Följ sedan skyltarna mot Nyckelviken.
Parkering: Det finns fyra parkeringsplatser längs med Nyckelviksvägen, eller parkera vid Ektorps skola och promenera därifrån. Det finns fyra parkeringsplatser för rörelsehindrade på dubbelparkeringen närmast gården, cirka 30 m innan vägbommen på vänster sida.

Länk till karta/tavla.pdf

Djurens mat på bondgården

Som besökare i Nyckelviken är du välkommen att titta på vår djur, men vi ber dig att inte mata dem

Vi förstår att man som besökare gärna matar djuren och att det sker i all välmening, men Nyckelvikens personal ger djuren den mat de behöver.

Äpplen, gräs, en morot eller brödbit blir under en dag med många besökare snabbt extra kilon foder, vilket kan leda till övervikt. Många djur kan dessutom vara känsliga eller allergiska mot ett eller flera olika sorters fodermedel och de riskerar därför att bli sjuka om de får fel eller för mycket mat.

Ges det för stora mängder gräs till kaninerna kan det orsaka magstopp som i värsta fall kan leda till att kaninen dör. Överskottsproteinet hos en häst kan bilda fånggift som skadar hovbenet med svåra smärtor som följd.

Djuren kan även bli stressade av att bli matade och kan då börja nafsa eller bitas.

Evenemang i Nyckelviken

Valborg

valborgsfirande-nyckelviken-490x350.jpg

Välkommen att fira Valborg i Nyckelviken 2024

På kvällen den 30 april träffas vi och välkomnar våren med traditionsenlig körsång innan brasan tänds nere vid vattnet.

Klockan 20.15 sjunger kören in våren och 20.30 tänds brasan. Serveringen i Herrgården håller öppet mellan 18.00 och 22.00.

Midsommarfirande

midsommarfirande-nykelviken-490x350.jpg

Välkommen på lördag den 22 juni 2024 för att fira midsommar!

I år planerar vi för att fira midsommar som vanligt igen i Nyckelviken.

Programmet för firandet 2024 är ännu inte satt och kommer att meddelas här så snart det är klart.

Gratis midsommarbuss från parkeringen vid Nacka stadshus går i skytteltrafik mellan klockan 11.00 och 16.00.

Adventsdagen

adventsdagen-nyckelviken.jpg

Adventsdagen 1 december 2024 11.00 - 15.00

Välkommen till Nyckelviken på första advent den 1 december! Alla är välkomna och det är fri entré.

  • Lyssna på julsånger
  • Skapa din egen julgrupp i växthuset (självkostnadspris)
  • Köp hantverk på julmarknaden
  • Fika eller ät lunch i herrgården (öppet 11.00 - 16.00)
  • Träffa djuren
  • Ponnnyridning för de minsta barnen
  • Träffa tomten eller spana efter spöken på vinden

Öppettider och kontakt Bondgården

Bondgard.png

Öppettider: Dagtid alla dagar i veckan är djuren oftast alla ute i sina hagar om väder och temperatur tillåter.

För frågor gällande bondgården, grillplatsen, värmestugan, ponnyuthyrning samt Nyckelvikens naturreservat går det bra att ringa telefonnummer 08-718 90 64 vardagar klockan 08:30 - 09:00.

Att göra i Nyckelviken

Barnaktiviteter med djur

Ponnyridning lördagar och söndagar mellan klockan 12.00 och 14.00.

Pris 30 kronor och maxvikt på barn 25 kilo.

Lilla Lantbruksskolan vänder sig till förskolor och lågstadieelever under vårtid (april-maj-juni).

Barnen deltar praktiskt med arbetet på bondgården.

Telefontid för bokning av grupp: vardagar mellan klockan 08.30 - 09.00 
Telefon: 08-718 90 64
Kostnad: 100 kronor per barn

4H - Huvud Hand Hälsa Hjärta
Den ideella föreningen Nackavikens 4H-klubb har en liten verksamhet på lördag förmiddagar som till största delen består av djurskötsel.

Läs mer på deras facebooksida: Nackaviken 4H
Läs mer om 4H på deras officiella webbplats:www.4h.se

Grillplats

Grillen vid bondgården tänds av personal under vinterhalvåret, från oktober till maj varje lördag och söndag klockan 11.00.
Övrig tid tänder besökaren själv. Ta med egna tändstickor.

När eldningsförbud råder tillhandahåller kommunen inte ved till allmännheten.
När inte eldningsförbud råder finns torr, fin ved samt papper att tända med finns vid grillen alla dagar mellan kl. 7:00-15:30 

Raststuga

I anslutning till stallplan finns en uppvärmd raststuga där medhavd matsäck kan ätas. Raststugan är öppen alla dagar mellan klockan 07.30 -15.30.
Bokning av raststugan: Det finns möjlighet att boka hela, eller delar av raststugan under en timme på vardagar utan kostnad.
Ring för bokning 08-718 90 64 på vardagar mellan 08.30 - 09.00.

Herrgårdens Café

Caféet ligger i den anrika herrgårdsbyggnaden. Lokalerna är också populära att hyra för fest eller konferens.

Se aktuella öppettider och mer information om caféet här.

Hundrastgård

Nyckelvikens hundrastgård ligger i anslutning till den övre parkeringen vid Nyckelviksvägen infart.
Hundrastgården består av en bit inhägnad skog samt en agilitybana. Läs mer om alla hundrastgårdar i kommunen

Motionsspår

Det finns två märkta motionsspår i Nyckelviken, det blå spåret och det gula spåret. Läs mer om Nyckelvikens motionsspår.

Skidspår

Nyckelviken har ett preparerat skidspår på 2,4 km som löper i våra hagar när det finns tillräckligt med natursnö för att spåra med maskiner.
När snö finns, men inte tillräckligt för att preparera skidspåret öppnar vi vår största hage Långängen för att friåkning, det vill säga utan maskinspår. Ett varv runt hagen är cirka 400 meter.

Utegym

Gymmet är utrustat med ett brett urval av redskap för att passa olika typer av träning. Redskapen är huvudsakligen i trä. En informationstavla om hur de används finns på plats. Utegymmet ligger på höger sida cirka 300 meter in på Nyckelviksvägen. Om du kommer med bil parkera på första parkeringsplatsen som ligger före utegymmet på vänster sida.
Här hittar du mer information om alla utegym i kommunen

Kulturpromenad Nyckelviken

Promenaden i Nyckelviken erbjuder vidsträckta sjövyer, utsiktsberg, kulturlandskap, parkmiljöer, historiska byggnader, fornlämningar och trolska skogsmarker. Läs mer om Nyckelviken kulturpromenad på sidan om kulturpromenader.

Nacka Hembygdsmuseum

Här visas utställningar om Nackas tidigaste historia, brukstiden, äldre hantverk och föremål och redskap som användes i hemmen. Här speglas främst livet i bonde- och torparhem under 1800-talet.

Hitta aktuella öppettider och mer information om Nacka Hembygdsmuseum här.

Öppettider och kontakt Växthuset

nyckelviken_vaxthus_o_gronska_sept2019.jpg
Växthuset är inte alltid bemannat på vintern. Telefon: 08-718 88 32

Naturreservatet Nyckelviken

ängar-nyckelviken-490x350.jpg

Nyckelviken naturreservat är unikt med sitt stora bestånd av gamla ekar. Mellan de lummiga träddungarna breder ängarna ut sig. Välbevarade 1700-talsbyggnader och rester av äldre odlingslandskap gör reservatet till en värdefull kulturmiljö. I naturreservat finns föreskrifter och regler som gäller för dig som vistas i området. Läs mer om Nyckelviken naturreservat här.

Om Nyckelviken

Utanför den vackra herrgårdsbyggnaden, Stora Nyckelviken ligger en spegeldamm, en bondgård med djur, ett växthus och en blomstrande visningsträdgård. Njut av en promenad, rid på en ponny, ta med matsäck, besök bondgården eller hembygdsmuseet.

Ett utflyktsmål för hela familjen

Bondgården

Att Nyckelviken är många barnfamiljers främsta utflyktsmål beror till stor del på den välskötta bondgården där det finns kor, hästar, höns, kaniner, får och grisar. På dagtid är de ute i sina hagar. Vill ni se hur de bor är ni välkomna på besök.

Hebbe

Det gamla härbret har blivit Hebbe - ett lekhus för barn med färgglad och välkomnande inredning i trä. Laga mat i köket, tvätta kläder eller elda i kaminen, jobba på datorn eller var med i tv - här bestämmer barnen! Hebbe finns på vänster sida om allén på väg till bondgården.

Picknick i det gröna

För den som har med sig matsäck finns värmestuga för kallare dagar eller stora gräsytor som passar perfekt till picknick. Ta med korv att grilla eller besök Stora Nyckelviken, även kallad Nyckelvikens Herrgård för en fika i den vackra herrgårdsbyggnaden.

Fika eller äta

I Nyckelviken finns det möjlighet att fika, äta eller köpa glass på Nyckelvikens Herrgård, som byggdes på 1740-talet som sommarbostad av direktör Herman Petersen på Ostindiska kompaniet.

Läs mer på Nyckelvikens Herrgårds webbsida.

Utegym och bad

I området finns klippor och mindre sandstränder som passar för bad. Dessutom finns ett nät av av välskötta gång- och cykelvägar och ett utegym.

Läs mer om Nyckelvikens utegym.

Motionsspår

Om du följer de gula markeringarna på träden finns ett motionsspår på totalt 5,1 km. Spåret är mestadels på plant barkunderlag men har en rejäl backe samt en lång trappa. Blåa spåret som till stora delar följer reservatets yttre gräns är en spännande och lite krävande vandringsled på 5,7 km.

Spåret är uppmärkt åt båda hållen med reflexer som hjälper dig hitta rätt även när det är mörkt, om du har en ficklampa med dig.

Läs mer om Nyckelvikens motionsspår.

blå-spåret-5-670x290.jpgFoto: Blå spåret - passagen som löper genom en sprickdal i berget som kallas Helveteshålan.

blå-spåret-2-670x290.jpgFoto: Blå spåret med utsikt från Drakberget över Nyckelvikens vik.

Upplev Nyckelvikens visningsträdgård

I visningsträdgården finner du mycket att inspireras av, särskilt sommartid. Njut av blomstergatan med sommarblommor, kryddträdgården, fruktträden och lusthuset! För barnen finns Barnens gång med blommor och en spännande pilkoja att leka i. Fjärilar, humlor och bin trivs bland växterna.

Trädgården är också ett stycke kulturhistoria. Den är planerad efter samma mönster som när den skapades på 1700-talet. På hösten är förskolor välkomna att plocka äpplen under organiserade former mellan oss och lärare tillsammans.


blomster-nyckelvikens- visnigsträdgård.jpgFoto: Blomster i Nyckelvikens trädgård.

Växthuset

Nyckelvikens växthus ligger intill trädgården. Det är härifrån som all planering och odling till Nackas offentliga rabatter, krukor och blomsterfat sker.

Läs mer om Nyckelvikens växthus och visningsträdgård.

Foto: Blomster utanför Nyckelvikens växthus

Evenemang

Det traditionella midsommarfirandet är i särklass det största evenemanget i Nyckelviken och lockar varje år till sig tusentals besökare från hela storstockholmsområdet. Förutom detta arrangeras evenemang vid jul och valborg.

Se evenemangen i Nacka kommuns evenemangskalender.

Hitta din alldeles egna plats

Vill du vara ifred en stund, njuta av naturen och blicka ut över vattnet? Parkera på den första parkeringen direkt till vänster efter att du svängt av på grusvägen ned mot Nyckelviken.

Följ sedan vägen i körriktningen och ta stigen ned till vänster mot Rosendalsravinen som tar dig ned till havet. Följ vattnet österut upp på klipporna och slå dig ner och njut av utsikten över Stockholms inlopp.

Kulturpromenad och hembygdsmuseum

Nyckelviken bjuder på spännande kulturhistoria. I Nacka Hembygdsmuseum kan du se hur människor levde förr i tiden och hur livet på gården såg ut. Nackas kommunantikvarie ger dig tips på spännande historiska platser i Nyckelvikens Kulturpromenad. Visste du till exempel att det på 1600-talet låg det en sjökrog som kallades "Nyckeln" i närheten av dagens ångbåtsbrygga?

Se aktuella öppettider och läs mer om Nacka hembygdsmuseum.

Promenaden erbjuder vidsträckta sjövyer, utsiktsberg, kulturlandskap, parkmiljöer, historiska byggnader, fornlämningar och trolska skogsmarker.

Hämta tryckt karta och beskrivning, eller använd mobil-appen Nackas naturkarta.

Sidan uppdaterades: