Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Hitta hit!

Det går lätt att ta sig till Nyckelviken, vare sig man går, cyklar, åker buss eller bil.
Buss går från Slussen till Jarlaberg och Ektorp. Du kan också kliva av vid Ektorp centrum eller Nacka sjukhus, en promenadväg börjar intill Ektorps skola.
Med bil kör du väg 222, tar av mot Nacka centrum och fortsätter, över motorvägen i riktning mot Nacka Strand. Följ sedan skyltarna mot Nyckelviken.
Parkering: Det finns fyra parkeringsplatser längs med Nyckelviksvägen, eller parkera vid Ektorps skola och promenera därifrån. Det finns fyra parkeringsplatser för rörelsehindrade på dubbelparkeringen närmast gården, cirka 30 m innan vägbommen på vänster sida.

Karta för nedladdning och utskrift (PDF-dokument, 688 kB)

Öppettider och kontakt Bondgården

Bondgard.png

Öppettider: Nyckelvikens stall håller inte längre öppet för allmännheten. Dagtid är djuren oftast ute i sina hagar.

För frågor gällande bondgården, grillplatsen, värmestugan, ponnyuthyrning samt Nyckelvikens naturreservat går det bra att ringa 08 - 718 90 64, vardagar 08:30 - 09:00.

Att göra i Nyckelviken

Barnaktiviteter med djur

Ponnyridning med ledare, lördag och söndag mellan klockan 12.00 - 14.00 året runt.
Ingen bokning krävs.
Maxvikt på barn 25kg.
Kostnad: 30 kr per barn

Ponnyuthyrning:
Hyr en ponny en timme tisdagar och torsdagar mellan klockan 11.00-15.00 och led själv runt ditt barn i området.
Maxvikt på barn 25kg.
Telefontid för bokning: vardagar mellan klockan 08.30 - 09.00
Tfn: 08-718 90 64
Kostnad: 150kr per timme.

Lilla Lantbruksskolan vänder sig till förskolor och lågstadieelever under vårtid (april-maj-juni).
Barnen deltar praktiskt med arbetet på bondgården.
Telefontid för bokning av grupp: vardagar mellan klockan 08.30 - 09.00 
Tfn: 08-718 90 64
Kostnad: 100 kr per barn

4H - Huvud Hand Hälsa Hjärta
Den ideella föreningen Nackavikens 4H-klubb har en liten verksamhet på lördag förmiddagar som till största delen består av djurskötsel.

Läs mer på deras facebooksida: Nackaviken 4H
Läs mer om 4H på deras officiella webbplats:www.4h.se

Grillplats

Grillen vid bondgården tänds av personal under vinterhalvåret, från oktober till maj varje lördag och söndag klockan 11.00.
Övrig tid tänder besökaren själv. Ta med egna tändstickor.

När eldningsförbud råder tillhandahåller kommunen inte ved till allmännheten.
När inte eldningsförbud råder finns torr, fin ved samt papper att tända med finns vid grillen alla dagar mellan kl. 7:00-15:30 

Raststuga

I anslutning till stallplan finns en uppvärmd raststuga där medhavd matsäck kan ätas. Raststugan är öppen alla dagar mellan klockan 07.30 -15.30.
Bokning av raststugan: Det finns möjlighet att boka hela, eller delar av raststugan under en timme på vardagar utan kostnad.
Ring för bokning 08-718 90 64 på vardagar mellan 08.30 - 09.00.

Herrgårdens Café

Caféet ligger i den anrika herrgårdsbyggnaden. Lokalerna är också populära att hyra för fest eller konferens.

Se aktuella öppettider och mer information om caféet här.

Hundrastgård

Nyckelvikens hundrastgård ligger i anslutning till den övre parkeringen vid Nyckelviksvägen infart.
Hundrastgården består av en bit inhägnad skog samt en agilitybana. Läs mer om alla hundrastgårdar i kommunen

Motionsspår

Det finns två märkta motionsspår i Nyckelviken, det blå spåret och det gula spåret. Läs mer om Nyckelvikens motionsspår.

Skidspår

Nyckelviken har ett preparerat skidspår på 2,4 km som löper i våra hagar när det finns tillräckligt med natursnö för att spåra med maskiner.
När snö finns, men inte tillräckligt för att preparera skidspåret öppnar vi vår största hage Långängen för att friåkning, dvs utan maskinspår. Ett varv runt hagen är cirka 400 meter.

Utegym

Gymmet är utrustat med ett brett urval av redskap för att passa olika typer av träning. Redskapen är huvudsakligen i trä. En informationstavla om hur de används finns på plats. Utegymmet ligger på höger sida cirka 300 meter in på Nyckelviksvägen. Om du kommer med bil parkera på första parkeringsplatsen som ligger före utegymmet på vänster sida.
Här hittar du mer information om alla utegym i kommunen

Kulturpromenad Nyckelviken

Promenaden i Nyckelviken erbjuder vidsträckta sjövyer, utsiktsberg, kulturlandskap, parkmiljöer, historiska byggnader, fornlämningar och trolska skogsmarker. Läs mer om Nyckelviken kulturpromenad på sidan om kulturpromenader.

Nacka Hembygdsmuseum

Här visas utställningar om Nackas tidigaste historia, brukstiden, äldre hantverk och föremål och redskap som användes i hemmen. Här speglas främst livet i bonde- och torparhem under 1800-talet.

Hitta aktuella öppettider och mer information om Nacka Hembygdsmuseum här.

Öppettider och kontakt Växthuset

nyckelviken_vaxthus_o_gronska_sept2019.jpg
Öppettider: Växtthuset är stängt för allmänheten till vidare. Ingen personal finns på plats. För mer information, kontakta 08-718 88 32

Evenemang i Nyckelviken

Valborg

valborgsfirande-nyckelviken-490x350.jpg

Årets valborgsfirande i Nyckelviken ställs in!

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendation och regeringens beslut att publika evenemang över åtta personer tills vidare inte är tillåtna på grund av coronavirusets spridning. Därför ställer vi in årets valborgsfirande i Nyckelviken.

Midsommarfirande

midsommarfirande-nykelviken-490x350.jpg

Årets midsommarfirande i Nyckelviken ställs in!

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendation och regeringens beslut att publika evenemang över 8 personer tills vidare inte är tillåtna på grund av coronavirusets spridning. Därför ställer vi in årets midsommarfirande i Nyckelviken.

Adventsdagen

adventsdagen-nyckelviken.jpg

Adventsdagen är tillbaka

Den populära adventsdagen ordnas i år söndagen den 28 november.

Anmälan för försäljare öppnar snart. I år kommer det att finnas plats för cirka 15 försäljare.

Du kommer också att kunna hälsa på tomten, göra din egen julgrupp i växthuset, lyssna på dragspelsmusik med Per Romin och sång av Nackas musikklasser, hälsa på spöken på spökvinden, träffa djuren, rida på ponny (för de minsta barnen) och mycket mer.

Mer information kommer!

Naturreservatet Nyckelviken

ängar-nyckelviken-490x350.jpg

Nyckelviken naturreservat är unikt med sitt stora bestånd av gamla ekar. Mellan de lummiga träddungarna breder ängarna ut sig. Välbevarade 1700-talsbyggnader och rester av äldre odlingslandskap gör reservatet till en värdefull kulturmiljö. I naturreservat finns föreskrifter och regler som gäller för dig som vistas i området. Läs mer om Nyckelviken naturreservat här.

Nyckelviken är ett kombinerat frilufts- och kulturområde, en oas mitt i Nacka. Omgivna av naturreservatets vidsträckta ängar och stora bestånd av gamla ekar ligger Lilla och Stora Nyckelviken, två välbevarade sommarherrgårdar från 1700-talets mitt.

Förlängd anmälningstid för försäljare på Adventsdagen i Nyckelviken

Första advent, 28 november 2021 ordnas åter den populära Adventsdagen med många olika aktiviteter. Mer information kommer snart. Vill du delta som försäljare? Läs mer och anmäl dig här.

nyckelviken-3.jpgFoto: Nyckelvikens herrgård

Utanför den vackra herrgårdsbyggnaden, Stora Nyckelviken ligger en spegeldamm, en bondgård med djur, ett växthus och en blomstrande visningsträdgård. Njut av en promenad, rid på en ponny, ta med matsäck, besök bondgården eller hembygdsmuseet.

Ett utflyktsmål för hela familjen

Bondgården

Att Nyckelviken är många barnfamiljers främsta utflyktsmål beror till stor del på den välskötta bondgården där det finns kor, hästar, höns, kaniner, får och grisar. På dagtid är de ute i sina hagar. Vill ni se hur de bor är ni välkomna på besök.

Picknick i det gröna

För den som har med sig matsäck finns värmestuga för kallare dagar eller stora gräsytor som passar perfekt till picknick. Ta med korv att grilla eller besök Stora Nyckelviken, även kallad Nyckelvikens Herrgård för en fika i den vackra herrgårdsbyggnaden.

Utegym och bad

I området finns klippor och mindre sandstränder som passar för bad. Dessutom finns ett nät av av välskötta gång- och cykelvägar och ett utegym.
Läs mer om Nyckelvikens utegym

Motionsspår

Om du följer de gula markeringarna på träden finns ett motionsspår på totalt 5,1 km. Spåret är mestadels på plant barkunderlag men har en rejäl backe samt en lång trappa. Blåa spåret som till stora delar följer reservatets yttre gräns är en spännande och lite krävande vandringsled på 5,7 km. Såret är uppmärkt åt båda hållen med reflexer som hjälper dig hitta rätt även när det är mörkt, om du har en ficklampa med dig.
Läs mer om Nyckelvikens motionsspår

blå-spåret-5-670x290.jpgFoto: Blå spåret - passagen som löper genom en sprickdal i berget som kallas Helveteshålan.

blå-spåret-2-670x290.jpgFoto: Blå spåret med utsikt från Drakberget över Nyckelvikens vik.

Upplev Nyckelvikens visningsträdgård

I visningsträdgården finner du mycket att inspireras av, särskilt sommartid. Njut av blomstergatan med sommarblommor, kryddträdgården, fruktträden och lusthuset! För barnen finns Barnens gång med blommor och en spännande pilkoja att leka i. Fjärilar, humlor och bin trivs bland växterna. Trädgården är också ett stycke kulturhistoria. Den är planerad efter samma mönster som när den skapades på 1700-talet. På hösten är förskolor välkomna att plocka äpplen under organiserade former mellan oss och lärare tillsammans.


blomster-nyckelvikens- visnigsträdgård.jpgFoto: Blomster i Nyckelvikens trädgård.

Växthuset

Nyckelvikens växthus ligger intill trädgården. Det är härifrån som all planeringen och odling till Nackas offentliga rabatter, krukor och blomsterfat sker.

Läs mer om Nyckelvikens växthus och visningsträdgård

Foto: Blomster utanför Nyckelvikens växthus

Evenemang

Det traditionella midsommarfirandet är i särklass det största evenemanget i Nyckelviken och lockar varje år till sig tusentals besökare från hela storstockholmsområdet. Förutom detta arrangeras evenemang vid jul och valborg. Håll koll på evenemangen via Nackas evenemangskalender.

Hitta din alldeles egna plats

Vill du vara ifred en stund, njuta av naturen och blicka ut över vattnet? Parkera på den första parkeringen direkt till vänster efter att du svängt av på grusvägen ned mot Nyckelviken. Följ sedan vägen i körriktningen och ta stigen ned till vänster mot Rosendalsravinen som tar dig ned till havet. Följ vattnet österut upp på klipporna och slå dig ner och njut av utsikten över Stockholms inlopp.

Kulturpromenad och hembygdsmuseum

Nyckelvikens bjuder på spännande kulturhistoria. I Nacka Hembygdsmuseum kan du se hur människor levde förr i tiden och hur livet på gården såg ut. Nackas kommunantikvarie ger dig tips på spännande historiska platser i Nyckelvikens Kulturpromenad. Visste du till exempel att det på 1600-talet låg det en sjökrog som kallades "Nyckeln" i närheten av dagens ångbåtsbrygga? Promenaden erbjuder vidsträckta sjövyer, utsiktsberg, kulturlandskap, parkmiljöer, historiska byggnader, fornlämningar och trolska skogsmarker. Hämta tryckt karta och beskrivning, eller använd mobil-appen Nackas naturkarta.

Sidan uppdaterades: