Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Kossa

Herman Lindgren / Bågens förskola

Snabbfakta

Konstverkets titel: Kossa
Placering: Bågens förskola, Häckvägen 2B
Konstnär: Herman Lindgren
Material: Trä
Storlek: 76 x 69 x 145 cm
Invigdes: på 1980-talet
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstverket

Lekskulpturen Kossa är en detaljrikt framsnidad ko av trä, lackad blank. Den har funnits med barnen på Bågens förskola sedan skolan öppnade på 80-talet. Kossan står på stadiga ben och återfinns lite här och var i lokalerna, flyttas runt efter behov och användning. Patina och spår av lagningar vittnar om att hon är en mycket omtyckt och välanvänd liten ko.


Foto:
t.h. Helena Strandberg Konservator AB

Om konstnären

Herman Lindgren (1920 – 2011) började sin konstnärliga bana på 60-talet, efter en lång beredskapstjänst under kriget och trettio år som yrkesarbetande hantverkare.
På 70-talet var Herman med och byggde upp Konstnärernas kollektivverkstad KKV i det gamla ASEA-huset vid Rosenlundsgatan.

Herman Lindgren arbetade främst i trä. Av gammalt och nytt virke formade han små och stora realistiska djurskulpturer, får och elefanter, harar och hästar: Bastanta saker som tål att både titta och klättra på, konst att beröra och beröras av. Ofta skapade för barn att bekanta sig med på daghem, sjukhus eller andra allmänna lokaler.

Herman Lindgren skapade offentliga verk till bland annat Vårdskolan i Jakobsberg, Danderyds sjukhus, Sjukhuset NÄL i Trollhättan, Lantbruksuniversitet Ulltuna och till flera Vårdcentraler, förskolor och landsting runtom i landet.

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: