Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mobila skulpturer

Per Olof Ultvedt / Björknässkolan

Snabbfakta

Konstverkets titel: Mobila skulpturer
Placering: Björknässkolan, Björknäs skolväg 15
Konstnär: Per Olof Ultvedt
Material: Blåmålat träfaner
Storlek: 230 cm respektive 80 cm i diameter
Invigdes år: 1993
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstverket

I K-byggnades ljusgård, under det pyramidformade glastaket, hänger en blålila mobil. Sju cirklar i olika storlekar och vinklar rör sig sakta runt sin egen kärna bestående av en solid sfär. Mobilen påminner om en uppförstorad modell av en atom, drygt två meter i diameter. Inte långt därifrån, strax under glastaket, sitter verkets andra del. Även den är cirkulär. Är det en röd sol? "Solen", såväl som den blålila "atomen", är tillverkad av träfaner. Solen består av två mönsterperforerade träskivor, den ena monterad några centimeter framför den andra. Den främre roterar.


Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstnären

Per Olof Ultvedt (1927 – 2006) föddes i Finland och utbildade sig vid Konstakademien under senare delen av 40-talet. Han var professor vid Kungliga Konsthögskolan 1968 – 1978 och prorektor 1978 – 1980.

P O Ultvedt är känd för sina mobila skulpturer i olika material, exempelvis trä och metall. P O Ultvedt blev med sina mekaniska konstruktioner den främste företrädaren för den rörliga konsten i Sverige och även internationellt uppmärksammad.

Tillsamman med Niki de Saint–Phalle och Jean Tinguely skapade han 1966 utställningen "Hon – en katedral" på Moderna museet, vilken är en av Sveriges mest omtalade och välkända utställningar från denna epok.

P O Ultvedt har utfört ett antal offentliga utsmyckningar, varav flera mekaniska skulpturer. Ljusskulpturen Hundöra (1969) sitter på fasaden till Stadsbiblioteket i Jönköping, utanför Lögarängsbadet i Västerås finns en annan; En baddare i havet.
Skulpturgruppen Natt och dag (2002) utförd i lackerad järnplåt står utanför Huddinge sjukhus. Ultvedts största offentliga verk torde vara de blå målningarna på väggar och tak i tunnelbanans blå linje, T-centralen i Stockholm.

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: