Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Från triangel till cirkel

Torgny Larsson / Boo Gårds skola

Snabbfakta

Konstverkets titel: Från triangel till cirkel
Placering: Boo Gårds skola, Boovägen 4, Saltsjö Boo
Konstnär: Torgny Larsson
Material: Fyrkantsstavar i koppar
Invigdes år: 1983
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstverket

49 stycken kopparstänger, knappt en meter långa, sitter monterade två och en halv meter upp på två av väggarna i skolmatsalen på Boo Gårds skola.

Stängerna är samlade i nio grupper, varav sex stycken sitter längs ena långväggen. Den försa ser ut som en sol; 12 stänger är placerade som strålar, eller tangenter till den cirkel de tillsammans formar. Nästa grupp formar på samma sätt en nonagon, det vill säga en polygon med nio sidor. Därefter följer en heptagon, en hexagon, en pentagon och en kvadrat. I hörnet av rummet skjuter en triangel ut från väggen. På anslutande kortsida av rummet sitter en grupp av två stänger och sist ses en ensam kopparstång.

Sammantaget formar konstverket en animation av sönderfall och uppbyggnad, beroende på i vilken ände en börjar.
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstnären

Torgny Larsson, född 1957 i Finspång, studerade skulptur på Konstfack 1976 – 1977 och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1977 – 1983. Han har därefter tagit några vidareutvecklande kurser inom ljus och belysning på Konstfack.

Torgny Larsson arbetar med rumsliga gestaltningar och strävar efter att integrera skulptur och arkitektur i sina arbeten.

Torgny Larsson är konstnären bakom konsten på Svedmyra tunnelbanestation, fontänen Grön tystnad i Sky City på Arlanda flygplats, kopparskulpturen Stenblomma i Alvesta, Himmelsbåt, Celestial vessel ett verk av stål och neonrör som står i Filtparken, Halmstad. Och många fler offentliga verk och gestaltningar runt om i landet.

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: