Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Skulptur

Marianne Jonsson / Källans förskola

Snabbfakta

Konstverkets titel: utan titel
Placering: Källans förskola, Bragevägen 36
Konstnär: Marianne Jonsson
Material: Brons
Invigdes år: 1998
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstverket

Invid ett trästaket på gården till Källans förskola sitter en groda på en sten. Den spejar ut över gården och följer barnens lekar med sin blick. Grodan är gjord av brons och stor som en honungsmelon. Den halvmeterhöga stenen placerar grodan på klappvänlig höjd, huvudet har polerats blank av alla barnhänder som rört vid den genom åren.

Konstverket är ett pris som förskolan vann på 1998. Då fanns en tanke om att skapa en lummig gång av syrenbuskar runt stenen och grodskulpturen. Växtligheten må ha förändrats men till barnens förtjusning sitter grodan alltjämt där tillgänglig för lek.


Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstnären

Marianne Jonsson, född 1956, är konstnär och arkitekt verksam i Stockholm.

Hon är utbildad vid Konstfack och Kungliga Konsthögskolan samt Kungliga Tekniska Högskolan.

Marianne Jonsson har haft ett flertal separata utställningar och medverkat i många samlingsutställningar. Hon har utfört gestaltningar av offentliga platser och rum sedan början av 90-talet, bland annat gestaltning av styrelserum åt landstinget i Nacka, Karolinska sjukhusets Forskningsentré i Solna och gestaltning av gruppboendet Fanjunkargränd i Järfälla.

Marianne Jonsson arbetar även som konstkonsult och projektledare inom offentlig konst. Hon har bland annat jobbat för Stockholm och Uppsala läns landsting, Statens konstråd och Stockholm Konst.

Läs mer om Marianne Jonssons arbeten på hennes hemsida.

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: