Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Konststig

Dina Hviid / Kummelnäs förskola

Snabbfakta

Konstverkets titel: Konststig
Placering: Kummelnäs förskola, Kummelnäsvägen 81
Konstnär: Dina Hviid
Material: Sten, trä, mosaik och betong
Storlek: Gestaltningen består av flera delar, stigens totala längd är ca 200 m
Invigdes år: 2007
Foto: t.v. arkivbild, t.h. Helena Strandberg Konservator AB

Om konstverket

Den inhägnade gården runt Kummelnäs förskola innefattar ett skogsområde. Längs en stig som slingrar sig mellan träden har konstnär Dina Hviid skapat en rad upplevelsestationer av naturmaterial och skulpturer.


Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Runt den 50 cm höga Hålstenen med 16 utmejslade gropar där insekter och regnvatten samlas i små pooler finns en samlingsplats - idag utgörs den av stockar, för några år sedan bestod den av halmbalar. I en grässluttning bredvid stigen ligger en betongboll klädd i blå mosaik. Den är med sina 35 cm i diameter precis lagom stor att gränsla för en tvååring.


Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Invid stigen finns rösen av stenar, staplar av grenar och pinnar – material till fantasifulla byggen. En tunnel byggs om till en kåta. Saker skapas och förändras. Utseendet växlar med årstiderna, buskar och träd växer och ansas. Fågelmatningsträdet kan ha bytt skepnad, kanske är det dags att förvandla det till ett önsketräd med nedtecknade meddelanden som rasslar likt löv i vinden?


Foto: Helena Strandberg Konservator AB

OM KONSTNÄREN

Dina Hviid, född 1947 i Danmark, utbildades på Konstfack 1967 - 1971 och är bosatt i Stockholm. Hon har efter studierna fortbildat sig inom stenhuggeri, betong, trä och textil för konstnärer.

Dina Hviid är verksam som utställande konstnär och jobbar sedan början av 90-talet med offentliga uppdrag. Listan på arbeten är gedigen, materialen är i huvudsak sten, trä, glas och mosaik. Många gånger är Hviid involverad i utformningen av miljön där skulpturerna skall placeras, vilket ofta är trädgårdar och rabatter. Dina Hviid har gjort många arbeten till förskolor, skolor och boenden.

Lista och bilder på Hviids andra offentliga arbeten hittar du på Dina Hviids hemsida.

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: