Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Spelande tjäder

Torsten Renqvist / Myrsjöns festplats

Snabbfakta

Konstverkets titel: Spelande tjäder
Placering: Myrsjöns festplats
Konstnär: Torsten Renqvist
Material: Brons
Invigdes år: 1998
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstverket

Spelande tjäder som står på Myrsjöns festplats verkar vara fullkomligt hemma på sin lilla sockel, som om den genom ett magiskt grepp lyfts ur tiden innan festplatsen anlades. Ett ögonblick iakttagen, och därefter långt senare hopfogad, limmad, utmejslad och gjuten i brons. Nu är den tillbaka som deltagare på festplatsen, som humoristisk referens i dansens och umgängets rituella natur. Stjärten är ursprungligen en barkbit som Torsten haft liggande i många år. Denna tjäder har också fått göra tjänst som suveränt sällskap åt Elsa Beskow på hennes torg i Djursholm.
Text: Elin Moisander


Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstnären

Torsten Renqvist (1924 - 2007) föddes i Ludvika och var under många år bosatt i Saltsjö-Boo. Renqvist studerade i slutet av 40-talet för Aksel Jørgensen vid Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn, därefter för Sven Erixson vid Konsthögskolan i Stockholm.

Torsten debuterade 1950 och arbetade med måleri, teckning och grafik. Från slutet av 60-talet började han jobba tredimensionellt. I början arbetade han i järnplåt men kom snart att bli känd för sina skulpturer i trä utskurna med endast handverktyg; sågar, yxa, huggjärn och slöjdkniv. Inspirerad av polsk folkkonst, medeltida bildhuggeri, skulptur från antikens Kreta och Egypten liksom från tidningsfoton och barnteckningar skapade han allt från idéburna bilder och gestaltningar av mytiska och moraliska situationer till lekfulla djurskulpturer för barn. Många av skulpturerna göts sedan i brons hemma i hans ateljé i Kummelnäs.

I slutet av 60-talet och framåt skapade Torsten Renqvist många skulpturala arbeten för offentliga platser. Listan på verk är lång och sträcker sig från Jokkmokk i norr till Antwerpen, Belgien i söder; Bergen, Norge i väst till Helsingfors, Finland i öst. De flesta finns dock i Sverige, varav många i Stockholmstrakten. Exempelvis ett av hans sista offentliga arbeten, Vanja och Alma som år 2000 uppfördes på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna.

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: