Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Wunderkammer

Snabbfakta

Konstverkets titel: Wunderkammer
Placering: Orminge skola, Sandövägen 4
Konstnär: Bo Samuelsson
Material: Spånskivor, plast, färg och fototryck
Storlek: Två gånger 3 x 8 x 0,4 meter
Invigdes år: 2002
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstverket

Konstverket Wunderkammer återfinns i Orminge skolans matsal. Det utgörs av två stycken åtta meter långa väggar med hyllor och tittskåp; behållare för historier och saker, berättelser om händelser och platser i området runt skolan. Detta bibliotek av multimediala flöden förnyas och byts ut allt efter som. Här kan du hitta upplysta modeller av omkringliggande miljöer, undersökande avgjutningar och dioramor, mystiska fotografier och montage, tecknade filmloopar och screentryckta glasskivor med bilder och texter.
De olika lagren av innehåll kanske döljer varandra lite men påtalar samtidigt att det finns mer här (i hyllan bakom och i världen) än vad en först kanske ser!


Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Historiskt var "Wunderkammer" eller "Cabinets of curiosities" fyllda med allomfattande och systematiskt ordnade samlingar objekt; sällsynta eller underliga naturföremål, konst och artefakter. Under renässansen skapades påkostade Wunderkammer av rika européer; härskare och aristokrater, köpmän och tidiga vetenskapsmän. Vissa samlingar fick stor ryktbarhet. De flesta försvann dock då behovet av privata samlingar minskade, i samband med att offentliga institutioner specialiserade på att upprätta och ta hand om samlingar instiftades. Ja, du kanske redan har gissat det – Wunderkammer var föregångaren till dagens Museum!



Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Konstverket Wunderkammer skapades av konstnären Bo Samuelsson i samarbetade med elever och lärare på Orminge skola. De diskuterade, samlade information från omgivningen och utformade skåpens detaljer och ursprungliga innehåll. Därefter har elever och lärare på egen hand lagt till, bytt ut och uppdaterat innehållet med nya saker som beskriver platsen och dess sammanhang i världen. Konstverket hålls på detta sätt ständigt levande.

Om konstnären

Bo Samuelsson, född 1957 i Linköping, bor och arbetar i Stockholm. Han studerade fri konst på Konstfack 1986 – 1993.

Bo Samuelsson utforskar konstens sociologi. Sedan slutet av 80-talet har han i ett flertal utställningar och projekt, ofta i samarbete med andra konstnärer och författare, undersökt både "konsten" och "konstnären" - dennes utveckling och karriär, position och status. I utställningen Om verket visades hur ett verk glider in i nya verk. Samuelsson har även gjort sociologiska studier av utställningar, där besökarnas agerande var centrala delar av analysen.

I sina offentliga arbeten tar Bo Samuelsson intryck av, undersöker och interagerar platsens arkitektoniska element, sociala och politiska gränser. Skulpturgruppen Väv av ögonblick (2003) på Fisktorget i Örebro kan ses som en modernistisk skulptur, eller som en dekonstruktion av stadsrummet, samtidigt är det också en interaktiv installation där betraktaren själv lockas utforska stadsrummet. I projektet KistaArtCity upplöses gränsen mellan konstnär och betraktare; begreppet "konstinstitution" undersöks, samtidigt som medborgarnas behov att vara en del av stadsutveckling, integration och demokratiarbete tillmötesgås.

Läs mer på Bo Samuelssons webbplats.

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: