Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Sport Déco

Snabbfakta

Konstverkets titel: Sport déco
Placering: Tollare bollhall
Konstnär: Kenneth Pils
Material: Galvad och pulverlackad stålplåt
Invigningsår: 2011 
Foto: Kenneth Pils

Om konstverket

På Tollare bollhalls svarta fasad ses silhuetter av springande, lekande och sportande barn. Figurerna pryds och länkas samman av dekorativa element och snirkliga former. Vissa av siluetterna, skurna ur 3 millimeter galvad och vitlackerad stålplåt, är rastrerade. På håll uppstår gråa nyanser. Det blir en visuell lek för ögat.

Brukarna av Tollarps bollhall är skolbarn och idrottare. Det finns en skola vars rastgård ligger mitt emot fasaden. Den konstnärliga gestaltningen blir alltså även bakgrund till lekarna på skolgården.

Konstnären Kenneth Pils vill med titeln Sport déco peka på verkets blandning av sport och snickarglädje. Hans konstnärliga gestaltning av Tollare bollhall är en hyllning till just lekfullheten som kan blomma upp både i fysisk aktivitet och visuell gestaltning. Sport har många namn; idrott, lek och spel, avkoppling och nöje. När leken finns närvarande är sport kreativt, det öppnar upp för känslor, fantasi och gemenskap. I dekorerandet, lusten att smycka, finns också lekfullheten med som en viktig beståndsdel.

Det är inte ovanligt att hus i Nacka har fasader med snickarglädje. Stilen är lekfull, ornamenterad och kännetecknas av en mängd utsirade detaljarbeten på exempelvis verandor, takbrädor, fönster- och dörromfattningar. I arbetet med "Sport déco" har konstnären låtit sig inspireras av sekelskifteshus i så kallad Schweizerstil. De flesta arkitektoniska detaljerna i verket har hämtats från Ralph Lundstens rosa hus "Frankenburg" som finns alldeles i närheten. Att föra in element av detta på sporthallens fasad skapar en språklig spänning mellan en kyligare modern, funktionsorienterad arkitektur och en varmare ålderdomlig, personlig snickarglädje.


Foto: Alla bilder är tagna av Kenneth Pils under installationen av verket 2011

Om konstnären

Kenneth Pils, född 1964 i Jönköping och uppvuxen i Huskvarna, bor i Stockholm. Han studerade vid Konstfack 1986 - 1990 och Kungliga Konsthögskolan 1990 - 1995. Pils har sedan dess undervisat på båda skolorna.

Kenneth Pils arbetar i ett gränsland där måleri smälter samman med installation, skulptur och grafik. Hans bilder baseras på slumpmässigt valt bildmaterial hämtat från Internet. Han bearbetar materialet digitalt och använder det sedan som motivmässigt stöd i sitt måleri. Slumpmetoden används för att kunna gå bortom biografiska referenser för att locka fram nya, okända bildvärldar.

Pils ställer regelbundet ut i Sverige och Europa och finns representerad i flera kommuner och landstings konstsamlingar, i Statens konstråd och på Nationalmuseum. Bland Pils offentliga verk och konstnärliga gestaltningar kan nämnas Våra vänner fåglarna (2017) Bäckalyckans förskola, Gnosjö; Blomster landning (2011) Danderyds sjukhus, Danderyd; Spinning (2002) Södersjukhuset, Stockholm; Dagen (2000) Äldreboendet Trädgården, Huskvarna och Come on show me your beauty (1997) Göteborgs hamn AB, Göteborg.

Kenneth Pils är drivande i det internationella konstprojektet "Being in the World" som är ett nätverk där deltagarna tillsammans undersöker teman, skapar verk och utställningar.

Konstnärens webbplats: www.pils.se

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: