Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

DEL AV HELHET - HELHET AV DEL I

BERTIL HERLOW SVENSSON / BÅTHÖJDEN

SNABBFAKTA

Konstverkets titel: Del av Helhet - Helhet av Del I
Placering: Båthöjden
Konstnär: Bertil Herlow Svensson
Material: Aluminium
Invigningså: 1976
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

OM KONSTVERKET

En aluminiumkonstruktion står på Båthöjden likt en boské (=lövteater) ur den franska barockens trädgårdskonst. Konstruktionen är en skyddande mur kring lekplatsen vid vägen mot centrum. Men den öppnar sig också nedåt som en port mot samhället eller uppåt som en triumfport för hemvändande barn med föräldrar. De utstansade hålen i skulpturen har blivit skulpturer för de andra höjderna kring Fisksätra. Skulpturen ger många ingångar för den som vill fundera över betydelsen av ordet "delaktig".

Fisksätras delområden med sina olika karaktärer hålls samman inte bara av gångvägar utan också av en övergripande trädgårdskonst som förmår ge intimitet och mänsklig skala mitt i det storskaliga. Man ordnade också redan under projekteringstiden en tävling för att få fram konstverk som kunde stärka den synliga sammanhållningen i området och valde då "konstruktivistiska" förslag till konstverk i stället för mer idylliskt romantiska. Konstruktivismen var på många sätt tacksam som en konstnärlig hållning i anslutning till rationalismens byggen eftersom den visade vilka värden som faktiskt kunde utvinnas när standardiserade element sammanfogades med planmässig och matematisk exakthet. I stället för att erbjuda konstverk som "tröst" eller verklighetsflykt, blev Fisksätras dominerande konstverk en stimulerande hyllning till det välplanerade.

Verken Del av Helhet – Helhet av Del I – III av Bertil Herlow Svensson placerades samlande i respektive område (Båthöjden, Fiskarhöjden och Fågelhöjden). Men i ett av dem, Fågelhöjden, ville de styrande inte se sin del i helheten och vägrade ta emot konstverket. Så skulpturen Del av Helhet – Helhet av Del III kom i stället att placeras lite vilset invid Orminge centrum.

- Text ur "Fisksätra konstpromenad" skriven av Gunnar Sillén och Catharina Wikström

OM KONSTNÄREN

Bertil Herlov Svensson (1929 – 2012) bodde och arbetade i en ombyggd stationsbyggnad i Börringe utanför Svedala. Han gick till sjöss som ung och utförde även inredningssnickerier på lyxyachter.

Bertil Herlow Svensson var autodidakt, det vill säga självlärd och fick sitt genombrott 35 år gammal genom sin medverkan i utställningen och folkbildningsprojektet Multikonst 1967. Ungefär samtidigt debuterade han med sin första separatutställning på Galerie Aronowitsch i Stockholm. Den följdes av flera på samma galleri samt flera separatutställningar på museer och konsthallar under främst 1970-talet. Under 1980-talet var Bertil Herlow Svensson representerad och ställde ut på Galleri Nordenhake i Stockholm. Bertil Herlow Svensson har skapat flera offentliga skulpturer, varav fyra stycken finns i Fisksätra!

Bertil Herlow Svensson arbetade matematiskt med tunna aluminiumrör utspända mellan ståltrådar vilket resulterade i en form av transparenta konstruktioner. Många av Herlow Svenssons skulpturer äger en proportionell exakthet som ger möjligheter till glidningar i skalan, vilket var en förutsättning för Herlow Svenssons första monumentala skulpturer.
I den senare delen av sitt konstnärskap riktade Bertil Herlow Svensson sitt intresse till sfären. Med uppbrutna cirklar, nu ofta i mässing, fortsatte han att undersöka luftrummet eller kanske snarare tomrummet.

HITTA TILL KONSTVERKET

Sidan uppdaterades: