Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

DJURET, LAMMET, NYCKELPIGAN

AMALIA ÅRFELT / FÖRSKOLAN NYCKELPIGAN

SNABBFAKTA

Konstverkets titel: Djuret, Lammet, Nyckelpigan
Placering: Förskolan Nyckelpigan; Samskolevägen 6 Saltsjöbaden
Konstnär: Amalia Årfelt
Material: Betong och plåt
Storlek: 2,2 x 1 meter
Invigdes år: 2012

OM KONSTVERKET

Hösten 2012 flyttade förskolan Nyckelpigan till nya lokaler i ett naturskönt område i Tattby. En arbetsgrupp resonerade kring vad konst skulle kunna bidra med till en så god miljö och till sist kontaktade man konstnär Amalia Årfelt. 
Även om natur i sig är besjälad så kan man öka barns möjligheter att vistas och agera genom att "befolka" naturen. Amalia skapade därför två djur till förskolan: Ett litet lamm som vilar på en klippa, och ett stort leende djur som bredbent uppmanar barnen att klättra upp på dess rygg eller huka från regnet under dess mage. Amalias konst är inte "placerad" i naturen – den vistas där, som du och jag, och det är så vi kan möta den.

Text: konstkonsult Po Hagström

Utöver Djuret och Lammet skapade Amalia Årfelt även Nyckelpigan - en nyckelpiga som vindflöjel av plåt att fästa på taket till ett lusthus.

Foto: Helena Strandberg Konservator AB, 2017

OM KONSTNÄREN

Amalia Årfelt, född 1969, är bosatt i Stockholm. Hon studerade vid kungliga konsthögskolan i början av 90-talet, 2006 - 2008 och har även undervisat där.

Årfelt arbetar i flera skulpturala tekniker och material så som betong, polyester, lera, gips, jesmonite, tyg, papier marchér, emalj, mosaik, trä, sten och metall. Hon skapar även grafik i olika tekniker och målar.

Årfelt arbetar med utställningar, konstnärliga gestaltningar och offentliga uppdrag. Bland dessa kan nämnas Tjuren Ferdinand på Helgö, Ekerö kommun; Sugga, Hund och Trut i betong med glaserad stengodslera vid Sickla udde i Stockholm; Sally, en hud i brons som står vid Hägerstensåsens skola i Stockholm samt Fyra djur i brons på Rågården rättspsykiatri, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

HITTA TILL KONSTVERKET

Sidan uppdaterades: