Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Skidåkare

Sven Erixon och Antonio Piovesana / Igelboda skola

Snabbfakta

Konstverkets titel: Skidåkare
Placering: Igelboda skola, Vinterbrinksvägen 4
Konstnär: Sven Erixson och Antonio Piovesana
Teknik: Muralmålning
Invigdes år: 1956
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstverket

Konstverket består av en fyra och en halv meter bred och knappt fem meter hög fresk i entrén till huvudbyggnaden på Igelboda skola. På målningen, utförd på en vägg i anslutning till en trapp, syns tre skidåkare ta sig upp för en backe i ett snötäckt naturlandskap.

Den italienska stuckatören Antonio Piovesana arbetade tillsammans med Sven X:et Erixson då han målade Skidåkaren.
Stuckatören lägger på finputs och konstnären målar på den våta ytan en bit i taget så att färgen och putsen brinner ihop. Om konstnären vill göra ändringar måste putsen knackas bort och ersättas av ny.


Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstnären

Sven Erixson (1899 – 1970) mer känd som X:et, bodde i Saltsjöbaden i Nacka. Han utbildade sig till dekorationsmålare och teckningslärare vid Tekniska skolan i Stockholm, därefter studerade han vid Högre Konstindustriella skolan och gjorde studieresor till flera länder i Europa och Nordafrika.

X:et var en betydande konstnär inom modernt svenskt måleri och låter sig inte inordnas under en begränsad etikett eller ett stilbegrepp. Hans uttryck är spontant och temperamentsfullt, med lysande färger berättar han om den värld, natur och människor, han ser. X:et inspirerades av folkkonst och medeltida muralmåleri men även av tysk expressionism och den rysk-litauiske målaren Chaim Soutines. På 50-talet tog han intryck av spontanism och övergick till ett abstrakt spontant måleri.

Bland Sven X:et Erixsons många offentliga arbeten i Stockholmstrakten kan nämnas dekorering av bårhuset i Tumba, Nils Holgersson-målningen i Olovslunds skola i Bromma, freskerna Liv-död-liv och Årstiderna i Heliga korsets kapell på Skogskyrkogården i Stockholm och fresk i Huddinge kommunalhus.

Antonio Piovesana

Den italienske stuckatören Antonio Piovesana som jobbade tillsammans med Sven X:et Erixson under arbetet med muralmålningen Skidåkare jobbade även med exempelvis konstnären Torsten Billman (1909-1989) då han arbetade med sin fresk till arbetets ära (1949) i Norrahammars folkets hus, Jönköpings kommun.

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: