Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Kurragömma

Snabbfakta

Konstverkets titel: Kurragömma
Placering: Pilens förskola: Igelbodavägen 2, Saltsjöbaden
Konstnär: Anna Svensson
Material: Glasfiberarmerad plast
Invigdes år: 2013
Storlek: 1,2 x 5 meter
Foto: Anna Svensson

Om konstverket

På Pilens förskola har ett konstverk växt upp mitt bland alla barn. Det är konstnär Anna Svensson som installerat sitt verk Kurragömma. Men vad är det vi ser när vi närmar oss? Eftersom vi känner igen både färger och former förstår vi att verket kan beskrivas, men av någon anledning gäckar det oss. Är det ett uråldrigt meddelande eller farkoster från framtiden? Kurragömma känns som ett oväntat tillfälligt besök som liksom dröjer sig kvar.

Verket återfinns på lekplatsen på Pilens förskola, och det är i mötet med barnens lek som tidsaspekten åter blir påtaglig: Kurragömma upptäcks och uppfinns om och om igen, allt eftersom barnen växer tillsammans med Anna Svenssons verk.

Svensson arbetar med allmänmänskliga uttryck, men hon laddar dem med nya innebörder vilket gör att hennes verk liksom både sitter på två stolar och faller mellan dem.

Text: konstkonsult Po HagströmBilder från installeringen av verket, foto: Anna Svensson

Om konstnären

Anna Svensson, född 1973 är bosatt i Stockholm. Hon utbildades åren 1996 – 2003 på konsthögskolan Valand i Göteborg och på Kungliga konsthögskolan i Stockholm.


Anna Svensson är en målare vars arbeten man snabbt känner igen. Färgerna är klara och intensiva. Hon jobbar med ytor och färg i stort format, skapar rum och rörelse. Hon målar på uppspänt bomullspapper med flashe och akryl, ibland tar hon till fluorescerande färger vars intensitet nästan sticker i ögonen. Det är helt enkelt inga målningar man missar. Ibland växer Anna Svenssons målningar ut i rummet, hon bygger installationer och på tredimensionella konstruktioner av MDF far målningen ut och tar besittning över lokalen.

Anna Svenssons offentliga arbeten är minst lika expressiva. Lekskulpturen The Dancer på Vintrosa skola i Örebro kommun syns på långt håll, dess klara färger och tydliga former känns igen från Kurragömma. Silent Shout i Gislaveds Kulturhus ploppar bokstavligen ut från väggen, formmässigt såväl som färgmässigt. Nerver, bilder tryckta på plastfilm applicerade på fasadfönstren till Sturebiblioteket och tillika Bredängs bibliotek, förmedlar omedelbart både hastigheten och betydelsen nerverna spelar i människokroppen.

Läs mer om Anna Svenssons konst på hennes webbplats.

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: