Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Från Gondwana till Livingston

Svenerik Jakobsson / Saltsjöbadens samskola

Snabbfakta

Konstverkets titel: Från Gondwana till Livingston
Placering: Saltsjöbadens samskola, Samskolevägen 1
Konstnär: Svenerik Jakobsson
Material: Grafik och sten
Invigdes år: 1993
Foto: Helena Strandberg Konservator AB, 2016 

Om konstverket

Vid T-byggnaden på Saltsjöbadens samskola finns en innergård, här återfinns konstverket Från Gondwana till Livingston. Monterade i fönstren in till gården sitter fem stycken grafiska blad porträtterande pingviner. Utanför fönstren, på innergården, installerades 1993 flera skulpturer och ornamenterade stenar.


Foto: Helena Strandberg Konservator AB, 2016

Konstnären bakom konstverket Från Gondwana till Livingston är Svenerik Jakobsson. Han deltog vid årsskiftet 1988/1989 i det svenska polarforskningssekretariatets första konstnärsprogram och reste med en forskningsexpedition till den Antarktiska halvön, en resa som inspirerat flera av hans arbeten.

Det är möjligt att forskningsexpeditionen som Svenerik Jakobsson deltog i besökte den tyska forskningsstationen Gondwana vid Terra Nova Bay i Antarktis och ön Livingston bland Sydshetlandsöarna norr om den Antarktiska halvön. Det är också möjligt att titelns Gondwana istället refererar till superkontinenten Gondwana som för 200 miljoner år sedan låg där Antarktis ligger idag. Titeln och konstverket är öppen för tolkning. Kanske handlar det om en resa i såväl tid som rum?


Foto: Helena Strandberg Konservator AB, 2016

Innergården där verkets skulpturala delar placerats är idag vildvuxen, ogräset frodas och konstverket Från Godwanda till Livingston saknar flera ursprungliga delar, bland annat några tunga pingvinskulpturer i sten och stenar med sälansikten.
Foto: Helena Strandberg Konservator AB, 2016

Om konstnären

Svenerik Jakobsson, född 1934 i Åre, är bosatt och har sin ateljé i Trångsund utanför Stockholm. Han studerade vid Konstfack i Stockholm under 50-talet, därefter vidareutvecklade han sina färdigheter i grafik med studier för Adelyne Cross-Eriksson.

Svenerik Jakobsson målar och arbetar skulpturalt i sten, is och snö. Han är känd för sina grafiska arbeten och har utvecklat en mästerlig etsningsteknik. Han finner sina motiv i naturen och bland djuren, stenens naturliga form inspirerar honom och får ofta agera utgångspunkt i hans skulpturala arbeten. Med sin konst utforskar Svenerik Jakobsson den värld vi lever i, från 60-talets protester mot Vietnamkriget, studier av pollenallergier och omfattande civilisationskritik under strapatsrika resor till Grönland och Antarktis har han under sin karriär utvecklat ett rakt men djupt personligt bildspråk.

Under 90-talet utförde Svenerik Jakobsson ett flertal offentliga arbeten, bland annat en samling reliefer och skulpturer i bostadsområdet Koljan i Huddinge kommun, grafik till Hovhultsskolan i Uddevalla Kommun, stenskulpturer och grafik till Järfälla och stenskulpturer och grafik till Huddinge Kommun.

Besök Svenerik Jakobssons webbplats för mer information

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: