Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

LJUSINSTALLATION

THOMAS NORDSTRÖM / SALTSJÖBADENS SAMSKOLA

SNABBFAKTA

Konstverkets titel: utan titel
Placering: Saltsjöbadens Samskola, Samskolevägen 1
Konstnär: Thomas Nordström
Material: Dentalgips och fiberoptik
Invigdes år: 2001
Foto: Helena Strandberg Konservator AB, 2016

OM KONSTVERKET

I labbsalarna NO8 och NO9 på Saltsjöbadens samskola finns ett par ljusinstallationer av Thomas Nordström. Sex respektive sju olika stora delar sitter monterade ett par meter upp på väggarna i var sitt hörn av labbsalarna. Delarna, reliefer gjutna i dentalgips, är ljust grönfärgade i den ena salen och röda i den andra.

De röda delarnas yttre form är organiska och påminner om spilld vätska, kanske pölar av blod? Ur dessa pölar sticker en mängd likartade former upp likt droppar som med ytspänningens hjälp pärlat sig på ytan och ännu inte helt blivit en oåterkallelig del av vätskepölen. Ur toppen av varje droppe sticker det fram ljusledande optiska fibrer.

Den gröna versionens delar består av ett varierande antal sammanfogade hexagoner, som avbrutna delar av en bikaka eller ett pussel av muttrar. Ur varje hexagon sticker det upp en ring genom vilken de ljusledande optiska fibrerna kommer fram.

Såväl formelement som konstverkets tekniska utförande återkommer, vidareutvecklat i senare arbeten av Thomas Nordström. Ta till exempel en titt på fontänen Fält i Sjöstadsparterren/Lugnets allé i Hammarby sjöstad!


Foto: Helena Strandberg Konservator AB, 2016

OM KONSTNÄREN

Thomas Nordström, född 1967 i STockholm, bor och arbetar i Bromma. Efter studier på Stockholms Tekniska högskola studerade Thomas Nordström på Konstfack, avdelningen Keramik och Glas 1991 - 1995.

Sedan 2000 arbetar Thomas Nordström främst med utställningar och konstprojekt i offentliga miljöer, ofta i samarbete med andra konstnärer. Han skapar lekfulla skulpturer och är verksam både i Sverige och utomlands. I arbetet med konstnärliga gestaltningar använder han gärna vatten och ljus, ibland även ljud, som förstärkande element.

Bland Thomas Nordströms offentliga arbeten kan nämnas fontänen Fält (2003) och ljusskulpturen Mer än bara vänner? (2008) i Hammarby sjöstad; Oas (2009) - ett miniatyrlandskap med damm och kullar i organiskt mjuka former vilket han skapade i samarbete med landskapsarkitekten Torsten Wallin till en av Kungens kurvas cirkulationsplatser. Listan på intressanta arbeten är lång. Under 2018 arbetar Thomas Nordström bland annat med Solvingar - ett verk till Helsingborgs sjukhus bestående av två skulpturer i rostfritt stål med vingar av laminerat färgat glas med solceller samt en hexagonal bänkstruktur i ek. Verket görs i samarbete med Annika Oskarsson.

Besök Thomas Nordströms hemsida för mer information.

HITTA TILL KONSTVERKET

Sidan uppdaterades: