Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

SEGEL PÅ BAGGENSFJÄRDEN

TAGE HEDQVIST / SALTSJÖBADENS SAMSKOLA

SNABBFAKTA

Konstverkets titel: Segel på Baggensfjärden
Placering: Saltsjöbadens samskola: Samskolevägen 1
Konstnär: Tage Hedqvist
Teknik: Väggmålning
Storlek:
Invigdes år: 1966
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

OM KONSTVERKET

Konstverket som utgörs av en sex och en halv meter lång väggmålning återfinns i N-husets "rörelserum", vilket tidigare var bibliotek. Målningen börjar i linje med lokalens fönster ca en halvmeter upp från golvet och sträcker sig uppåt väggen där den slutligen når taket. Målningen som restaurerades 1994 efter att ha sotskadats går i gula, röda, blåa, gråa och turkosa nyanser latexfärg.

Ur den abstrakta målningens uppbrutna cirklar träder en rytmisk komposition halvmånar och former som med titelns vägledning kan associeras till segel och vågreflektioner, strimmor av moln eller Baggensfjärdens måsar.Foto: Helena Strandberg Konservator AB

OM KONSTNÄREN

Tage Hedqvist (1909-1997) föddes i Piteå och utbildade sig på Otte Skölds målarskola i Stockholm.
1961-1977 arbetade han som intendent på Thielska Galleriet i Stockholm, han var ledamot av Statens konstråd och ordförande i den svenska sektionen av Nordiska Konstförbundet.

Hedqvist fick sitt genomslag under andra världskriget med utställningar på Svensk-franska konstgalleriet vid Sturegatan i Stockholm. Han präglades tidigt av det moderna franska måleriet och inspirerades av Stockholms skärgård, landskapen vid Kullahalvön i norra Skåne samt södra Frankrike. Han målade figurmotiv, landskap och marina motiv i olja.

I Äppelvisksskolans matsal finns väggmålningen Seglats, utförd av Hedqvist 1944. Han skapade teaterscenografier och flera offentliga arbeten runtom i landet, bland annat en väggmålning i Haparanda tingshus och en textil utsmyckning till det Nya Telehuset i Stockholm 1969.

HITTA TILL KONSTVERKET

Sidan uppdaterades: