Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Två visenter

Snabbfakta

Konstverkets titel: Två visenter
Placering: Alphyddan, Alphyddevägen
Konstnär: Arvid Knöppel
Material: Brons
Invigningsår: 1967
Foto: Emma-Lina Ericson

Om konstverket

Skulpturgruppen Två Visenter består av två galopperande visenter gjutna i brons och är en donation till Nacka kommun från byggmästare Anders Diös och direktör Bo Ax:son Johnsson.

Verket är ett av Arvid Knöppels ungdomsverk från 1930-talet. Visenterna återfinns var och en för sig på Nationalmuseum och i Prins Eugens konstsamling.

Sin slutgiltiga placering fick skulpturgruppen 1967 då den högtidligt invigdes på konstnärens 75-årsdag.


Foto: Emma-Lina Ericson

Om konstnären

Arvid Knöppel (1892 - 1970) föddes i Luleå och utbildade sig på Althins målarskola, Tekniska skolan och på Konstakademien i Stockholm. Därefter studerade han i München, Italien och Schweiz under 1920-talet. Han studerade skulptur för skulptören Carl Fagerberg.

Arvid Knöppel var verksam som skulptör, tecknare, grafiker, författare och målare. Han har lämnat efter sig många offentliga verk runt om i landet, de flesta är djurskulpturer gjutna i brons.

Under sin uppväxt i Växjö tillbringade Arvid Knöppel mycket tid med sin far i skog och mark. Fadern, som var jaktintresserad, var för övrigt bekant med Bruno Liljefors.

Från 1944 och fram till sin död 1970 var han bosatt på sin gård Knöppelåsen i Sälboda i närheten av Arvika i Värmland, där han hade ett reservat för nordiska vilda djur. Han är framför allt känd för djurskulpturer och djurteckningar. Som djurskildrare var han realist och impressionist och det var sällan han började att stilisera sina verk.


Foto: Emma-Lina Ericson

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: