Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Det går inte att signera en Abou e-tjänst på mobilen med BankID/Mobilt BankID Felsökning pågår.

Läs mer...

Flash genius

Bigert och Bergström / Dieselverkstaden

Snabbfakta

Konstverkets titel: Flash of genius
Placering: Dieselverkstaden, Marcusplatsen 17, inomhus
Konstnär: Bigert & Bergström
Material: Plast, metall, neonrör, galon, med mera
Invigningsår: 2002

Om konstverket

Liksom i de flesta offentliga verk av Bigert och Bergström utgår verkets idé från platsens sociala funktion. Hur ser sammanhanget ut och vad adderar konstverket till situationen? Dieselverkstaden och Nacka kulturhus är en livlig och aktiv mötesplats för olika kulturella aktiviteter. Ett bibliotek, konsthall, teater, bio och restaurang samsas under ett högt tak på en tidigare fabrik för tunga maskiner. Ett av svaren på vad ett kulturcentrum som detta producerar är - idéer. Och skulpturen Flash of Genius är en grundläggande representation av den här produkten.

Konstverket består av en jättestor glödlampa i en armatur som också är en soffa där människor kan sitta, vila och diskutera. När en person sätter sig ner, triggar en sensor en del av neonfilamentet inuti akryllampan och tänds upp. När fler människor samlas runt glödlampan lyser det hjärnformade neonfilamentet helt.

Verket renoveras under 2017.

Om konstnärerna

Lars Bergström föddes1962 och Mats Bigert 1965, båda i Stockholm.

Bigert & Bergström är en konstnärsduo som bor och verkar i Stockholm. De träffades 1986 under sin tid på konsthögskolan och har arbetat tillsammans sedan dess.

Bigert och Bergström har genom sin karriär producerat och skapat konst som sträcker sig från storskaliga installationer till offentliga verk, skulpturer och filmprojekt. Deras verk är ofta konceptuellt tillspetsade och kärnan i deras arbete återfinns i korsningen mellan mänsklighet, natur och teknik. Med energetisk nyfikenhet undersöker deras konst vetenskapliga och sociala ämnen som diskuteras i det moderna samhället.

Mer information hittar du på konstnärernas webbplats www.bigertbergstrom.com

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: