Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Skärgårdsspegling

Snabbfakta

Konstverkets titel: Skärgårdsspegling
Placering: Eklidens skola, Griffelvägen 15
Konstnär: Allan Runefelt
Teknik och material: Reliefer av koppar
Invigning: 1991
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstverket

Konstverket som består av flera sammansatta delar är placerat i entrén, rakt fram på höger vägg. Verket upptar större delen av väggen och är drygt sju meter långt. Med bockad, svetsad och nitad kopparplåt har konstnären format en bild, ett vattenlandskap: Till höger sitter två människogestalter i var sin ände av en båt som speglar sig i det stilla vattnet. I bakgrunden skymtar en ö framför horisontens tunna molnvepor. Till vänster syns bildens förgrund som porträtterar vattenbrynet, en samling släta stenar och en konstruktion av brädor, en brygga eller kanske ett staket.


Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstnären

Skulptören och tecknaren Allan Runefelt (1922 - 2005) studerade för Nils Sjögren och Eric Grate vid konstakademin 1939 - 1945 och genomförde flera studieresor i Europa och USA. Senare arbetade han som lärare på Nyckelviksskolan under en period och 1977 - 1982 var han ledamot av Statens konstråd.

Allan Runefelt och hans skulpturer, ofta utförda i brons, blev del av 50-talets optimistiska framtidsanda, efterkrigsåren då man satsade på konsten i de nya förorterna som byggdes i Stockholm. I skulpturgruppen i Västertorp som invigdes 1955 återfinns Getgubben eller Gubben med geten, som blev en av Runefelts mest kända verk. Skulpturen finns i flera exemplar runt om i landet bland annat i Båstad, Gävle, Kristianstad, Solna och Örebro. Allan Runefelt har utfört ett flertal offentliga utsmyckningar och skapade konst till kyrkor, skolor och andra offentliga rum. I München utförde han 1985 Kring Sokrates, en fontänskulptur i entrén till europeiska patentverket. Parallellt med de stora skulpturerna arbetade Runefelt i det mindre formatet då han med stor inlevelse porträtterade människor "gubbar" utförda i terrakotta. Speciellt barns gester och rörelser var något han lyckades fånga och gestalta på ett mycket igenkännande vis.

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: