Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

FASADUTSMYCKNING

SNABBFAKTA

Konstverkets titel: Utan titel
Placering: Ektorps skola, Skogsstigen 40
Konstnär: Barbro Hedström
Material: Väggmålning, järn, betong, keramik och glas
Invigning: 1999
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

OM KONSTVERKET

Konstverket är placerat på en betongfasad vid förskolans skolgård. Verket består av ett fyrtiotal bitar brännlackerad plåt; halvcirklar i olika gröna nyanser, vita och röda månar, samt maskliknande figurer beprydda med glas- och keramikskärvor. Den nakna betongfasaden varpå verket sitter är till viss del bemålad, ytan formar en vit romb och lyfter fram verkets gröna nyanser, vita månar och röda inslag.

Foto: Helena Strandberg Konservator AB

OM KONSTNÄREN

Konstnären Barbro Hedström (f 1943) studerade 1971 till -78 vid Camberwell och Chelsea Colleges of Art i London, skulptur vid Konstfack i Stockholm, monumentalkonst och glas-skulptur vid konsthantverkshögskolan UMPRUM i Prag samt på senare år vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Bland Barbro Hedströms många offentliga arbeten kan nämnas utsmyckning för Botkyrka kommun 1979, en tre-delad granitskulptur om totalt nio ton för Charlottensbergs Sjukhem 1985, granitskulptur till bostadsområdet Dalliden i Kil 1990, monumental skulptur för kvinnofängelset Hinseberg på uppdrag av Statens Konstråd 2005 och skulptur i gjutjärn till en minneslund för Svenska Kyrkan 2015.

Hedström arbetar skulpturalt i stål, brons och granit. Hon tecknar och målar med tusch, acryl och olja på papper, duk och glas. Och arbetar även med foto och video. Tematiskt intresserar hon sig för människors yttre och inre skeenden, manligt/kvinnligt och kvinnokraften som urkraft.

Läs mer på konstnärens hemsida: www.barbrohedstrom.com

HITTA TILL KONSTVERKET

Sidan uppdaterades: