Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

O-MUREN

SNABBFAKTA

Konstverkets titel: O-muren
Placering: Henriksdals förskola
Konstnär: SIMKA / Simon Häggblom och Karin Lind
Material: Målad betong och konstgräs
Invigningsår: 2012
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

OM KONSTVERKET

Stora ringar av betongrör står utplacerade längs skolgårdens inhägnad. Betongringarnas diametrar varierar. Invärtes är ringarna målade med klara färger – blått, rosa, gult och rött – eller beklädda med konstgräs. Cirkelns form återkommer även på marken – här finns exempelvis runda sandlådor och kulörta ytor av gummiasfalt och konstgräs.


Foto: Helena Strandberg Konservator AB, 2017

Betongringarna är ordentligt fastmonterade i marken men kan ge intryck av att just ha rullats ut, likt byggklossar i ett lekrum. Barnen springer runt och klättrar, går och kryper igenom ringarna, eller sätter sig ner i dem och filosoferar ett slag.


Foto: Helena Strandberg Konservator AB, 2017

Den konstnärliga gestaltningen av Henriksdals förskola är skapad av konstnärsduon SIMKA, i samarbete med SWECO arkitekter.

Foto: Helena Strandberg Konservator AB, 2017

OM KONSTNÄREN

SIMKA är projektnamnet för bildkonstnärerna Simon Häggbloms (född 1953) och Karin Linds (född 1959) gemensamma konstnärliga verksamhet. Genom SIMKA kombinerar de sina erfarenheter av bildkonst, scenografi och landskapsarkitektur.

Centralt i SIMKAs konstnärliga praktik är undersökandet och skapandet av olika rum och platser för mänsklig interaktion. De rör sig i spänningsfält mellan urbanitet och natur, fiktion och vanevärld. Verken är mer eller mindre permanenta, placerade i luckorna, de solitära eller upplösta rummen i den offentliga eller privata sfären.

SIMKA har varit verksamma i 12 år och har under de senaste åren genomfört flera större offentliga uppdrag. SIMKA arbetar med Bildkonst; kultur, film målerier samt scenografi och trädgårdsarkitektur. De har bland annat utfört projekt på uppdrag av Statens konstråd, Stockholm Stad, Nacka kommun, Svenska Kulturhuset i Paris, Cullbergbaletten, Reims scénés d'Europe, Dramaten och Skulpturens hus i Stockholm.

SIMKAs hemsida: www.simka.se

HITTA TILL KONSTVERKET

Sidan uppdaterades: