Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

ROSE

MONIKA LARSEN DENNIS / JÄRLA SKOLA

SNABBFAKTA

Konstverkets titel: ROSE
Placering: Järla skola
Konstnär: Monika Larsen Dennis
Material: Vit betong
Invigningsår: 2015
Foto: Vänster; ROSE nyinstallerat, foto konstkonsult Po Hagström. Höger; konstnärens modell av verket, foto Monika Larsen Dennis.

OM KONSTVERKET

Skulpturen ROSE består av fem duvor tillverkade i vit betong. De är placerade i en cirkel med sina huvuden tätt ihop. Verket är en lekskulptur som man kan beröra och använda.

I arbetet med att utöka möjligheterna för Järla skola att ta emot fler barn ingick en satsning på konst. Järla skola som sedan tidigare hade goda erfarenheter av konst i sin utemiljö satsade på ytterligare ett konstverk till skolgården. Man ville att verket skulle bidra till skolans utemiljö genom att erbjuda barnen ett nytt sätt att mötas och umgås. Barn i samtliga åldrar på Järla skola, oavsett funktionsförmåga skulle kunna ta del av verket. Uppdraget att skapa den konstnärliga gestaltningen gick till Monika Larsen Dennis som med sitt verk ROSE vill påminna oss om att vi behöver varandra.


Installation av ROSE, foto: Po Hagström

Konstnären säger att utformningen av ROSE kan ses som ett exempel på att vi alla är lika mycket värda, att vi hör ihop och att vi blir starkare om vi hjälper varandra. ROSE yttre form bildar en pentagon; en femkant, vilket konstnären använt som en symbol för de fem sinnena. Genom våra sinnen; syn, hörsel, känsel, lukt och smak blir vi varse världen omkring oss – det påminner oss om att vara närvarande.


Installation av ROSE, foto: Po Hagström

Duvan och talet fem återfinns i olika religioner, konstnären tänker att skulpturen på så sätt kan ses som mångkulturell. Duvan används ofta som en freds- och kärlekssymbol. Det amerikanska försvaret använder femkanten arkitektoniskt som en symbol för beskydd (Pentagonbyggnaden). Kanske kan ROSE ses som en amulett som beskyddar?

OM KONSTNÄREN

Monika Larsen Dennis, född 1963, bor och arbetar i Malmö och Fort Myers, Florida. Hon utexaminerades från Kungliga konsthögskolan 1997.

Larsen Dennis främsta medium är skulptur, hon arbetar i flera olika material, exempelvis marmor, glas och metall men även foto och video. Hennes verk är mångbottnade och handlar ytterst om hur vi behandlar varandra och oss själva.

2013 producerade hon ett svenskt veteranmonument med titeln RESTARE Att stanna, att vila, att finnas kvar som är placerat på Djurgården. Monika Larsen Dennis gestaltar den kommande tunnelbanestationen Hammarby Kanal som beräknas stå klar 2027.

Konstnärens hemsida: monikalarsendennis.com

HITTA TILL KONSTVERKET

Sidan uppdaterades: