Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Vattentornet

Åke Pallarp / Jarlabergs vattentorn

Snabbfakta

Konstverkets titel: Vattentornet
Placering: Jarlaberg
Konstnär: Åke Pallarp
Material/Teknik: Fasadmålning
Invigningsår: 1987
Foto: Emma-Lina Ericson

Om konstverket

Hygienismens framväxt under andra hälften av 1800-talet gjorde vattenledningar till viktiga kommunala manifestationer. Vattenverk blev föremål för extra stora arkitektoniska omsorger och vattentorn utvecklades till en sorts signaler för kommunal potens. Även efter det att funktionalismen slagit igenom och i princip förbjudit smyckade eller ”ovidkommande symboliska” former kom många vattentorn att få en estetisk överarbetning. Några städer skaffade så skulpturalt medvetet unikt gestaltade vattentorn att de kunde bli synliga tecken att användas i turist- och företagsreklam. Vattentornet vid Jarlaberg skiljer sig från den gängse trenden genom att inte verka genom sin skulpturala form utan genom sin målade yta. Samtidigt är målningen en provokativ utmaning mot etablerad ”god smak" inom det offentliga muralmåleriet.

Målningen ser nämligen ut som om den saknade konstnärligt allvar och det kan vara svårt att bli riktigt klok på den. Den är varken traditionellt ”föreställande” eller ”modernt” abstrakt. Samtidigt som den ju är både föreställande och abstrakt. Där tycker jag mig urskilja några bokstäver: C, A, N, K och ytterligare ett A. Målningen föreställer alltså bokstäverna i namnet Nacka. Och som abstraktion av den kommunala ambitionen att skrika ut sitt namn över landskapet är målningen förträfflig.

Text: Gunnar Sillén

Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstnären

Åke Pallarp, född 1933 i Umeå, gick bort i februari 2013 då boende i Stockholm. Pallarp utbildade sig på Konstfack och vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han undervisade sedan vid Konsthögskolan där han var professor1971-1981. Pallarp var ledamot av Konstakademien.

2005 då Pallarp ställer ut i Olle Nyman ateljé i Saltsjö-Duvnäs skriver Stig Johansson:

Pallarp brukar förknippas med Légers formfasthet och amerikansk pop. Han tar, stuvar om, bygger till efter sitt synsätt, baserat inte minst på stark känsla för det primitiva, ursprungliga, det genuint folkliga.
Den norrländska hembygden går som en livgivande, aldrig sinande ström genom Pallarps konst; målad gärna på grova träplankor, känner man den nära nog in på bara kroppen.

Åke Pallarp gestaltade tillsammans med Enno Hallek tunnelbanestation Stadion i Stockholm, som fick 1973 års Kasper Salin-pris. Det finns offentliga utsmyckningar av Pallarp på bland annat Huddinge sjukhus och Kvarteret Garnisonen, Stockholm. I Linköping finns skulpturen Ebetong och Karl IX med Wasakärven besegrar Sigismund, den polska örnen.

Pallarp finns representerad vid Nationalmuseum, Moderna Muséet i Stockholm Göteborgs Konstmuseum, Malmö Museum och Statens porträttsamling.

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: