Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Illusion

Backa Carin Ivarsdotter / Kristallens förskola

Snabbfakta

Konstverkets titel: Illusion
Placering: Kristallens förskola, Järla Östra skolväg 6 
Konstnär: Backa Carin Ivarsdotter
Material: Målade limträpelare ingjuta i betongfundament
Storlek: 380 x 380 x 275 cm
Invigningsår: 2015
Bild: Foto av Backa Carin Ivarsdotter 2015, bilderna är beskurna.

Om konstverket

Konstverket består av 36 stycken trästolpar, nio gånger nio centimeter breda och 275 centimeter höga. De är placerade i sex rader med sex stolpar i varje rad, tillsammans formar de en kub, ett rum att gå in i. Varje stolpe är målad i fyra olika färger; gult, grönt, lila och rosa – en färg per sida. Illusion upplevs således ha olika färg, beroende på från vilket håll du närmar dig. Färgen skiftar sedan när du rör dig runt eller i konstverket.


Foto: Helena Strandberg Konservator AB, 2017

All konst kan sägas vara världar som man kan träda in i, vistas i, förlora sig i och – om verket påverkar oss – kommer vi ofta ut någon annanstans än där vi gick in.

"Illusion" av Backa Carin Ivarsdotter är allt detta, på flera olika sätt. I samtal med barnen på Kristallens förskola fick konstnär Backa Carin Ivarsdotter ett antal nyckelord för vad konst på deras förskola skulle kunna vara, till exempel Färger, Skuggor och Ett hus i huset. Det verk som Ivarsdotter skapat motsvarar allt detta, sommar som vinter.
Text: konstkonsult Po Hagström


Foto: Helena Strandberg Konservator AB, 2017

Om konstnären

Backa Carin Ivarsdotter, född 1973 i Uppsala, är utbildad på HDK i Göteborg och tog sin magisterexamen vid konstfack år 2000.

De senaste åren har tyngdpunkten i Ivarsdotters skapande varit offentliga verk och konstnärlig gestaltning. Hon har skapat många betydande verk i Sverige. I sina offentliga verk väljer hon material mycket noga, hon har jobbat med en mängd olika material så som stål, glas, mosaik, betong och även växter. Ljuset är också en mycket viktig del och integreras ofta i Ivarsdotters verk. En röd tråd i Ivarsdotters arbeten är naturen som inspirationskälla.

Mer information hittar du på konstnärens webbplats www.ivarsdotter.com

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: