Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Fågelsträck och Monalisa

Snabbfakta

Konstverkets titel: Fågelsträck samt Monalisa
Placering: Nacka gymnasium, Griffelvägen 17
Konstnär: Gunnar Larsson
Teknik: Väggmålning
Invigningsår: 1980
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstverken

I Nacka gymnasium Hus E ligger på plan 1 ett par korridorer vars väggar utsmyckats med så kallade perspektivanamorfiska målningar. En anamorfisk bild har ett förvrängt perspektiv vilket "rättas till" då en betraktar bilden ur en specifik vinkel eller använder ett speciellt instrument för att titta på bilden. Då en går längs korridorerna med Gunnar Larssons väggmålningar uppfattas bildernas perspektiv ömsom korrekt och ömsom snedvridna beroende på var i korridoren en befinner sig.

Fågelsträck

Fågelsträck återfinns i korridor E100 och mäter hela 17 meter på längden, i början är den 80 centimeter hög för att sedan växa sig bredare och i slutet av korridoren är den drygt två meter.


Målningen Fågelsträck sett från "rätt" respektive "fel" vinkel.

Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Detaljbilder av målningen fotade rakt framifrån.
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Monalisa

Monalisa som återfinns i korridor E4 är en parafras, det vill säga en tolkning, av Leonardo Da Vinci´s världsberömda målning Mona Lisa. Gunnar Larssons Monalisa skiljer sig från originalet både i teknik och storlek - den sträcker sig från golv till tak längs en drygt sex och en halv meter lång vägg. Men, även om Leonardo Da Vinci´s original Mona Lisa inte är en anamorfisk bild är det passande nog just han som skapat den första perspektivanamorfosen vi idag känner till.


Monalisa sett från "fel" respektive "rätt" vinkel.
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Fågelsträck och Monalisa är två av totalt sex offentliga verk Gunnar Larsson skapade till Nacka Gymnasium i samband med byggnationen 1980, Lusthus och Kompass finns presenterade här på sidorna om Nackas offentliga konst på Sicklaön. De andra verken, Regnskydd och en takutsmyckning i hus F, har monterats ner. Antagligen i samband med renoveringen 1996.

Om konstnären

Gunnar Torolf Larson, född 1925 i Värmland, är utbildad målare och grafiker. Han och makan, keramikern Lisa Larson, bor i Nacka. På 50-talet studerade Gunnar Larsson för Otto Sköld samt vid Valands konsthögskola i Göteborg, under 60-talet även vid Peter Volkous University of California i USA.

Gunnar Larson har varit verksam konstnär och regelbundet ställt ut sedan debuten 1959. Förutom hans sex olika verk till Nacka gymnasium, kan bland hans offentliga verk i Stockholmstrakten nämnas arbeten i stengods till Tekniska nämndhuset i mitten av 60-talet, konstverk i plåt till Farsta tunnelbanestation 1980 och en rumsgestaltning för Planetariet på Naturhistoriska Riksmuseet 1992. Man finner verk av Gunnar Larsson i både Moderna Museet och Nationalmuseums samlingar. Han är även känd som designern bakom Gustavsbergs färgglada askkopp "Kulan".

Här kan du läsa mer om konstnären Gunnar Larsson

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: