Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

KOMPASS

SNABBFAKTA

Konstverkets titel: Kompass
Placering: Nacka gymnasium, Griffelvägen 17
Konstnär: Gunnar Larsson
Material: Målad glasfiber
Invigningsår: 1980
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

OM KONSTVERKET

På en av Nacka gymnasiums innegårdar, i Hus E, hittas verket Kompass. Vita, röda, blå och gula grafiska och tredimensionella objekt gjorda av glasfiber ligger utplacerade i en sex meter stor cirkel på den grusbelagda gården. Fyra av objekten utgörs av bokstäverna S, N, O och V som märker ut väderstrecken i den stora kompassen.


Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Kompass är ett av totalt sex offentliga verk Gunnar Larsson skapade till Nacka Gymnasium i samband med byggnationen 1980, väggmålningarna Monalisa och Fågelsträck samt verket Lusthus finns presenterade här på sidorna om Nackas offentliga konst på Sicklaön. Två av verken, Regnskydd och en takutsmyckning i hus F har monterats ner. Antagligen i samband med renoveringen 1996.

OM KONSTNÄREN

Gunnar Torolf Larson, född 1925 i Värmland, är utbildad målare och grafiker. Han och makan, keramikern Lisa Larson, bor i Ekängen, Nacka. På 50-talet studerade Gunnar Larsson för Otto Sköld samt vid Valands konsthögskola i Göteborg, under 60-talet även vid Peter Volkous University of California i USA.

Gunnar Larson har varit verksam konstnär och regelbundet ställt ut sedan debuten 1959. Förutom hans sex olika verk till Nacka gymnasium, kan bland hans offentliga verk i Stockholmstrakten nämnas arbeten i stengods till Tekniska nämndhuset i mitten av 60-talet, konstverk i plåt till Farsta tunnelbanestation 1980 och en rumsgestaltning för Planetariet på Naturhistoriska Riksmuseet 1992. Man finner verk av Gunnar Larsson i både Moderna Museet och Nationalmuseums samlingar. Han är även känd som designern bakom Gustavsbergs färgglada askkopp "Kulan".

Här kan du läsa mer om Gunnar Larsson

HITTA TILL KONSTVERKET

Sidan uppdaterades: