Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Uppdatering av bygglovenhetens e-tjänster. 25 maj klockan 11.30 till och med 30 maj går det inte att använda bygglovenhetens e-tjänster på grund av en uppdatering.

LUSTHUS

SNABBFAKTA

Konstverkets titel: Lusthus
Placering: Nacka gymnasium, Griffelvägen 17
Konstnär: Gunnar Larsson
Material: Trä och papp
Invigningsår: 1980

OM KONSTVERKET

Konstverket Lusthus återfinns på Nacka Gymnasium, hus E. Det fem meter höga rosa-gula lusthuset byggt i trä har en diameter på fyra meter och står på innergården mellan korridor E4 och E100. Med sina öppna väggar, solida tak och väggmonterade bänkar bjuder verket plats för besökare. Papptaket är klockformat och beprytt med en takspira på toppen. Invändigt är taket vitlaserat och smyckat med ett finlemmat blått bladverk som ringlar sig upp mot nock. Varifrån det hänger en lykta.

Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Lusthus är ett av totalt sex offentliga verk Gunnar Larsson skapade till Nacka Gymnasium i samband med byggnationen 1980, väggmålningarna Fågelsträck och Monalisa samt verket Kompass finns presenterade här på sidorna om Nackas offentliga konst på Sicklaön. Två av verken, Regnskydd samt en takutsmyckning i hus F har monterats ner. Antagligen i samband med renoveringen 1996.

OM KONSTNÄREN

Gunnar Torolf Larson, född 1925 i Värmland, är utbildad målare och grafiker. Han och makan, keramikern Lisa Larson, bor i Nacka.
På 50-talet studerade Gunnar Larsson för Otto Sköld samt vid Valands konsthögskola i Göteborg, under 60-talet även vid Peter Volkous University of California i USA.

Gunnar Larson har varit verksam konstnär och regelbundet ställt ut sedan debuten 1959. Förutom hans sex olika verk till Nacka gymnasium, kan bland hans offentliga verk i Stockholmstrakten nämnas arbeten i stengods till Tekniska nämndhuset i mitten av 60-talet, konstverk i plåt till Farsta tunnelbanestation 1980 och en rumsgestaltning för Planetariet på Naturhistoriska Riksmuseet 1992. Man finner verk av Gunnar Larsson i både Moderna Museet och Nationalmuseums samlingar. Han är även känd som designern bakom Gustavsbergs färgglada askkopp "Kulan".

Här hittar du mer information om Gunnar Larsson

HITTA TILL KONSTVERKET

Sidan uppdaterades: