Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Uppdatering av bygglovenhetens e-tjänster. 25 maj klockan 11.30 till och med 30 maj går det inte att använda bygglovenhetens e-tjänster på grund av en uppdatering.

RYSSVIKENS MIMMI

BITTE ÅKERLUND / GRÖNA HUSET SKRATTEGI FÖRSKOLOR

SNABBFAKTA

Konstverkets titel: Ryssvikens Mimmi
Placering: Gröna Huset, Skrattegi förskolor, Ryssviksvägen 3
Konstnär: Bitte Åkerlund
Material: Brons
Invigningsår: 2012
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

OM KONSTVERKET

Ryssvikens Mimmi är en av flertalet hundskulpturer konstnären Bitte gjort. I arbetet med dem låter hon sig inspireras av sin egen hund, en pudel med stora öron. Många blir förtjusta. Då det skulle väljas ut konst till förskolan Ryssviken visades bland annat bilder på Bullen - en hundskulptur som står i Blomsterdalen i Årstadal i Stockholm. En kan tänka sig att förälskelsen slog ner som en blixt hos såväl konstsekreterare, exploateringsingenjör och förskolepersonal - för de ville ha en exakt likadan hundskulptur!
Så föddes Ryssvikens Mimmi, Bullens tvilling. Mimmi sitter på farstukvisten vid entrén till Gröna Huset, lyssnar och spejar ut över skolgården. Hennes blankklappade öra berättar om barnens kelande uppskattning.


Foto: Helena Strandberg Konservator AB

OM KONSTNÄREN

Bitte Jonason Åkerlund, född 19 september 1944 i Stockholm, är en svensk skulptör. Åkerlund utbildade sig på Konstfack 1964-69 och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1969-75.

Bitte har under sin karriär skapat flera offentliga utsmyckningar och konstnärliga gestaltningar, framförallt i brons. Många av dessa återfinns runt om i Stockholms län. Hon har bland annat gjort en minnesskulptur av trubaduren Cornelis Vreeswijk i Cornelisparken som ligger vid östra slutet av Mäster Mikaels gata på Södermalm och en skulpturgrupp till konstnären, visdiktaren och plåtslagaren Ruben Nilsons minne i Örby slottspark.

Mer information om konstnären hittar du på Skulpturförbundets hemsida och på Bittes hemsida.

HITTA TILL KONSTVERKET

Sidan uppdaterades: