Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

SPUTNIK

ASTON FORSBERG / SALTÄNGENS SKOLA

SNABBFAKTA

Konstverkets titel: Sputnik
Placering: Saltängens skola, Hägervägen 33
Konstnär: Aston Forsberg
Material: Glasfiber, färg
Invigningsår: 1974
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

OM KONSTVERKET

Sputnik är en lekskulptur tillverkad i glasfiber som målats vit, rödorange, blå och svart. Den står ute på skolgården, upptar en yta av tre gånger tre meter och är två och en halv meter hög. Rundade skålformer stora nog att sitta i blandas med lutande, rätare balkliknande former, där finns hål att kika igenom och utstickande former att sätta fötterna på för den som klättrar.

Konstverkets titel bär samma namn som det gamla sovjetiska rymdprogrammet "Sputnik" som sände upp satelliter i rymden. 1957 sköt de upp sin första satellit, "Sputnik 1". Vilket blev det första föremålet tillverkat av människor som lyckades lägga sig i omloppsbana runt jorden.
Lekskulpturen Sputnik kan påminna om människans historiska utforskande av rymden samtidigt som det lockar nya generationer till lekglada äventyr.


Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Marken runtom konstverket har bytts ut till gummiplatta, den bestod tidigare av sand. Gummit är mjukare men kräver samtidigt ett annat underhåll. Hör gärna av dig till kommunens konstsekreterare Nanna Leth om du ser skador på Nacka kommuns offentliga verk!

OM KONSTNÄREN

Aston Forsberg (1922 - 2001) föddes på Alnö, utanför Sundsvall. Som 25-åring beslöt han sig för att utbilda sig till skulptör. Forsberg flyttade till Stockholm i slutet av 40-talet för att studera på Konstfack, under 50-talet studerade han på Konstakademin där bland annat Bror Hjort var en av hans lärare.

Aston Forsberg ägnade sig huvudsakligen åt offentliga uppdrag. Han har gjort många offentliga utsmyckningar runtom i hela Sverige. Bland hans mest omtalade skulpturer återfinns den 48 meter höga Vridande moment i Skärholmens centrum. Forsberg blev känd för sina kraftfulla offentliga verk i stål och betong. Men han arbetade även i koppar och gjutjärn, skapade flera väggreliefer, smidesskulpturer och grindar, likt den till Folksamhuset i Stockholm 1960.

HITTA TILL KONSTVERKET

Sidan uppdaterades: