Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Häpna! - En resa i tid och rum

Snabbfakta

Konstverkets titel: Häpna! - En resa i tid & rum / Vykort till framtiden
Placering: Sickla skola, Gillervägen 5
Konstnär: Lina Persson
Teknik: Collage
Invigningsår: 2012
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstverket

Konstverket hänger längs tre väggar i Sickla skola matsal och består av elva collagebilder tryckta på vita ljudabsorbenter. Bilderna som ramas in av vitlackerade metallramar är 120 centimeter höga, fyra stycken är 240 centimeter breda, de andra sju är kvadratiska.Delar av verket sett från skolgården.
Foto: Po Hagström

När den nya ambitiöst planerade matsalen för Sickla skola var klar gapade väggarna paradoxalt nog tomma på grund av alla vita ljudabsorbenter. En arbetsgrupp på skolan kontaktade därför konstnär Lina Persson för att fylla dessa med innehåll.
Lina valde att fokusera på framtiden, både den framtid som vi har föreställt oss en gång i tiden och den framtid som väntar oss.

Collage av 50-talets visioner av vår samtid kan nu läsas från ruta till ruta genom matsalen, och utanför matsalen väntar 600 vykort med barnens hälsningar till 2025 års elever i en tidskapsel. Tack vare Linas konst är drömmar och visioner nu än mer påtagligt närvarande på Sickla skola, och tiden som förflyter leder till något vi ser fram mot.

Text: Konstkonsult Po HagströmTill höger: Detaljbild av Häpna! Till vänster: Barn som lämnar vykort till framtida elever.
Foto: Po Hagström

Om konstnären

Lina Persson, född 1978 i Visby, bor och arbetar i Stockholm.

Persson tog sin master från Valands konsthögskola 2008, dessförinnan tog hon en bachelor i gestaltande och experimentell film vid Gotlands universitet.

Lina Persson är verksam i Sverige och internationellt, hon har ställt ut regelbundet sedan 2001. Persson arbetar med video, foto, teckning och installation. Hon har erhållit flera stipendier för sina arbeten och finns representerad bland annat på Botkyrka konsthall; Casoria Contemporary Art Museum i Nepal, Italien; och Grafikens hus, Mariefred.

Utöver den egna verksamheten undervisar Lina Persson sedan 2011 på Stockholms Dramatiska högskola.

Mer information hittar du på konstnärens webbplats www.linapersson.se

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: