Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Uppdatering av bygglovenhetens e-tjänster. 25 maj klockan 11.30 till och med 30 maj går det inte att använda bygglovenhetens e-tjänster på grund av en uppdatering.

VÄGGMÅLNING

CARL ERIC BODÉN, TOM KRESTESEN OCH KNUT GRUVA / SICKLA SKOLA

SNABBFAKTA

Konstverkets titel: utan titel
Placering: Sickla skola, Gillevägen 5
Konstnär: Carl Eric Bodén, Tom Krestesen och Knut Gruva
Teknik: Väggmålning
Invigningsår: 1956
Foto: Till vänster äldre svartvit arkivbild, till höger bild tagen av Helena Strandberg Konservator AB

OM KONSTVERKET

Väggmålningen skapades ursprungligen för skolans gamla matsal. Under ombyggnation delades rummet av och målningen är idag avdelad, till viss del skymd. Större delen av målningen återfinns i ett grupprum, vissa delar är synliga i en hall. 2016 konstaterades att verket är i behov av restaurering.

Bilden längre upp på sidan visar den del av målningen som idag kan ses i grupprummet. Den består av tre separerade delar; Längst upp mot taket syns ett flygplan; till vänster en kubistiskt uppdelad form av färgfält; till höger en bild som bland annat innefattar ett bandymål och ett par bandyspelare på skridskor, en krabba och några fiskar, fören av ett skepp, och i toppen en sfär uppdelad i fyra färgfält. Målningen är färgrik, klara nyanser av blått, rött och gult kombineras med dovare jordfärger och mörka detaljer.


Delar och detaljer av målningen som återfinns i grupprummet, till höger konstnärernas signaturer.
Foto: Helena Strandberg Konservator AB


Bild från hallen där delar av väggmålningen syns.
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

I hallen, ovanför en dörröppning syns en kubistiskt inspirerad tupp i blå, gula och orangea kulörer, samt del av ytterligare en figur som döljs av vägg.

OM KONSTNÄRERNA

Carl Eric Bodén (1909 - 2003) föddes i Saltsjö-Duvnäs i Nacka. Han studerade vid Tekniska skolan och Otte Skölds målarskola innan han fortsatte vid Kungliga konsthögskolan i slutet av 20- och början av 30-talet.

Bondéns konst kännetecknas av geometriska former och färgpartier i block, småskaliga landskapsbilder, figurer och interiörer i olja. Han var tillsammans med Sture Brandtberg en av initiativtagarna till bildandet av Nacka konstförening 1955.
Bodén finns bland annat representerad vid Göteborgs konstmuseum.

Tom Krestesen (1927 – 2017) föddes i Danmark, var verksam i Sverige och bodde många år i Saltsjöbaden, Nacka. I slutet av 40-talet studerade han vid Århus Tekniska Skola. Krestesen flydde vid 21 års ålder undan andra världskriget och kom då till Sverige. Under första delen av 50-talet studerade han vid Konstakademin i Stockholm, för bland andra Sven X:et Erixson och Olle Nyman.

Från danskinspirerad poetisk kubism i landskap och naturmotiv övergick han på 60-talet till ett mörkare dramatiskt måleri i förtätade landskap och kompositioner med kämpande gestalter där han avbildade maktmissbrukets mörkaste sidor.
Tom Krestesen utförde flera offentliga uppdrag och skapade bland annat gobelänger till Statens Rättsläkarstation på Karolinska Sjukhuset i Stockholm, Stockholms Skoldirektion, L.M. Ericsson och Sveriges Riksbank. Till Nacka sjukhus gjorde han ett arbete i olja, så även till Jönköpings nya Lasarett. Fram till 2015 satt hans Fris av liv, en dramatisk livsfris målad i tusch och tempera på trä, uppe på Sveriges geologiska undersökning i Uppsala.

Ta del av och läs mer om Tom Krestesens konst.

Knut Gruva (1902 - 1981)
 studerade under 20-talet vid Althins målarskola och Konsthögskolan i Stockholm samt under studieresor till Tyskland, Italien och Frankrike.

Bland Knut Gruvas offentliga arbeten märks en stor freskomålning Pånyttfödelse som han utförde på Radiumhemmet vid Karolinska sjukhuset. Han målade stilleben, interiörbilder, bilder från arbetslivet och landskapsmotiv. Gruva finns representerad vid Nationalmuseum Moderna museet, Institut Tessin och i flera landsting och kommuner.

HITTA TILL KONSTVERKET

Sidan uppdaterades: