Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

VÄGGMÅLNING

ERIK JENSEN OCH DOMENICO INGANNI / SICKLA SKOLA

SNABBFAKTA

Konstverkets titel: utan titel
Placering: Sickla skola, Gillevägen 5
Konstnär: Erik Jensen och Domenico Inganni
Teknik: Väggmålning
Invigningsår: 1956
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

OM KONSTVERKET

Väggmålningen som är drygt två och en halv meter hög och sju meter lång skapades ursprungligen för den gamla matsalen. Under ombyggnation byggdes två väggar upp och delade av lokalen som idag fungerar som klassrum. Tyvärr innebär detta att Erik Jensen och Domenico Ingannis väggmålning har "kapats på mitten" av de uppbyggda väggarna. Verket ska renoveras och förhoppningsvis hittar man då en lösning.


Den avdelade målningen.
Foto: Helena Strandberg Konservator AB


Till vänster: Arkivbild på centerdelen av målningen.
Till höger: Detalj av målningen. Foto: Helena Strandberg Konservator AB

OM KONSTNÄRERNA

Erik Jensen (1908 - 1986) utbildades för Marcel Gromaire i Paris och vid Otte Skölds målarskola i Stockholm. Han bodde och arbetade i Saltsjö-Duvnäs. I Östbergahöjden i Stockholm finns vid husentréerna vid Sibbarpsgränd emaljmålningar av Erik Jensen.

Domenico Inganni (1903 - 1986) föddes i Dizzasco, Val d'Intelvi i Lombardiet i Italien och kom till Göteborg som femtonåring. Han var utöver sitt konstnärliga arbete även verksam som lärare i murala tekniker på bland annat Valands konsthögskola i Göteborg och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.
Bland Domenico Ingannis offentliga verk kan flera ses runtom i Stockholmstrakten. Exempelvis Vattenkonst i Huddinge centrum; bronsskulpturerna Häst, Katt och Hund i Sköndal samt Stegrande häst i Hässelby villastad.

HITTA TILL KONSTVERKET

Sidan uppdaterades: