Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

SINNENAS TRÄDGÅRD

SNABBFAKTA

Konstverkets titel: Sinnenas Trädgård
Placering: Tallidens äldreboende, Helgesons väg 5
Konstnär: Mette Wihlborg
Material: Brons
Invigningsår: 2009
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

OM KONSTVERKET

Då marken runt Tallidens äldreboende skulle fixas valdes konstnär Mette Whilborgs förslag till utformning av trädgård samt konstnärlig utsmyckning. Val av växter, stigens utförande och vattendrag ingick med andra ord i den konstnärliga helhetsgestaltningen. Detta skulle bli en trädgård för alla sinnen; en spännande färgpalett att vila ögonen på; ett potpurri av dofter; möjliga smakupplevelser från bär, frukt och örter; ljud från porlande vatten, inflyttande fåglar och andra smådjur; en kontrastrik komposition av olika material och strukturer att känna på och röra vid. Målet var att skapa en tillgänglig utomhusmiljö nära de boende där alla kan stimuleras och uppleva något, oberoende funktionsförmåga. En trädgård blir aldrig färdig, men Mette Whilborg avslutade sitt jobb där med att addera några skulpturala element.


Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Invid dammen, på en av de större rundade naturstenarna ruvar en ejderhona av brons med sina fem ungar. De ligger där, gjutna i naturlig storlek och blickar ut över vattnet. Andra stenar längs vattenbrynet är beprydda av insekter som trivs vid vatten, de är huggna i så kallad halvrelief direkt i stenen. Tanken är att dessa ska utgöra detaljer i trädgården. De bjuder på upptäckter för den som pysslar i planteringarna, tar en promenad eller njuter av en fika på den lilla terrassen invid dammen.

OM KONSTNÄREN

Mette Wihlborg, född 1956, utbildades på Konstfack i Stockholm under andra halvan av 70-talet.

Wihlborg är skulptör och har utfört ett flertal konstverk där vatten och sten samverkar. Ytterligare arbeten och information om konstnären kan hittas på Mette Wihlborg sida på Skulpturförbundets hemsida.

HITTA TILL KONSTVERKET

Sidan uppdaterades: