Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Uppdatering av bygglovenhetens e-tjänster. 25 maj klockan 11.30 till och med 30 maj går det inte att använda bygglovenhetens e-tjänster på grund av en uppdatering.

2:AN

MIKAEL PAULI / TVÅANS FRITIDSGÅRD

SNABBFAKTA

Konstverkets titel: 2:an
Placering: Tvåans fritidsgård, Granitvägen 2
Konstnär: Mikael Pauli
Material: Ventilationsrör av metall belagd med glaspärlor i epoxy
Invigningsår: 2002
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

OM KONSTVERKET

Från skorstenen på Tvåans fritidsgård löper ett grått ventilationsrör av metall upp och ut på taket. Det slingrar sig runt och formar en 2:a. 2:an är belagd med pärlor som reflekterar ljus i olika färg från tre lampor. Då det är mörkt kan färgskiftningar i rött, blått och grönt uppfattas när man rör sig i olika positioner på marken.


Foto: Helena Strandberg Konservator AB

OM KONSTNÄREN

Mikael Pauli, född 1954, bor och jobbar i Nacka strand.

Mikael Pauli har sedan 80-talet skapat ett flertal konstnärliga gestaltningar för offentlig miljö. Han arbetar i olika tekniker och fördjupar sig i materialens egenskaper och naturlagar för att få dem att agera med omgivningen.

Kanske har du gått förbi Mikael Paulis Sprängportarna (1991) på Östgötagatan 14 i Stockholm? Tillsammans med Dag Birkeland skapade Pauli vattenspelet Konverket (19xx) vilket återfinns vid entrétorget på Stockholmsmässan i Älvsjö. I verket Husfenomen (2010) använde Pauli sin egenutvecklade fasadputs till Galleri Östras fasad utanför Kumla. Putsen har optiska egenskaper som förvandlar huset beroende på var betraktaren befinner sig. Till Stockholm Stadions 100-årsfirande skapade han ljus och textilkonstverket Eld utan rök (2012) Längs med rulltrapporna på det östra mellanplanet i station Stockholm City täcks väggen från golv till tak med Mikael Paulis Moaritisk absorbent (2017). Verket består av ett belyst rostfritt silnät monterat framför en plåt som dämpar ljudnivån i rummet.

HITTA TILL KONSTVERKET

Sidan uppdaterades: